NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Propere vaat zonder zorgen
Een volledig geïntegreerde vaatwasser met hetzelfde deurpaneel als de andere keukenkasten en -lades.

Propere vaat zonder zorgen

Niemand doet graag de afwas. Niet na een normale gezinsdag en al zeker niet na bezoek van vrienden of een feestje. Daarom is de vaatwasser een van de meest gevraagde keukentoestellen geworden. Een nieuwe keuken leent zich uitstekend tot volledige integratie achter een deurpaneel. Een vrijstaand model, bijvoorbeeld in de bijkeukens die ook aan populariteit winnen, kan uiteraard ook.

Gelukkig voor de vele gezinnen die een vaatwasser willen, hebben ook de fabrikanten van keukenapparatuur deze wens opgepikt. Nieuwe toestellen rijzen als paddenstoelen uit de grond, upgrades aan bestaande toestellen zijn al even talrijk. Ook de vele handige snufjes helpen een handje in de dagelijkse afwassleur. En gelukkig houden de fabrikanten ook het energieverbruik van deze toestellen in de gaten.

Snel propere glazen nodig voor het feestje vanavond? Een speciaal party-programma zorgt hiervoor.

Minder verbruiken graag

Op het energielabel van elk toestel, dus ook van de vaatwasser, vind je informatie over het energieverbruik, het watergebruik en de prestaties van het toestel. Want dat er elektriciteit en water nodig is, dat staat als een paal boven water. Even hoog op die paal, de wil van de consument om zo weinig mogelijk te verbruiken. Zeker met de prijzen van vandaag die de pan blijven uit swingen. Maar qua prestaties willen we uiteraard niets inboeten. Gelukkig zijn de fabrikanten mee op de kar van de energiezuinigheid en duurzaamheid gesprongen. De toestellen met energieklasse A+ en A++ zijn talrijk aanwezig met ook uitschieters in positieve zin tot energieklasse A+++. Zuinige toestellen gebruiken per afwasbeurt rond de 10 liter water, al heb je uiteraard toestellen die meer en ook minder water nodig hebben. Het waterverbruik van een toestel kan je lezen op het ecolabel, uitgedrukt in liter per jaar en berekend op een gemiddelde van 280 afwasbeurten per jaar. De inbreng van de gebruiker moet uiteraard ook in rekening worden gebracht. Het is immers niet de bedoeling veel afwasbeurten te doen met slechts een halfvol geladen vaatwasser.

Belangrijke programma’s

Fabrikanten ontwikkelen de toestellen die ons elke dag een handje helpen. Met een arsenaal aan programma’s reinigen ze borden, glazen en al wat in de vaatwasser mag. Welke pro­gramma’s moeten er zeker zijn of welke worden het meest gebruikt?

Een automatisch programma waarbij de gebruiker de beslissing uit handen geeft en de vaatwasser zelf beslist. Met verschillende sensoren scant de vaatwasser de hoeveelheid en de vuilheid van de vaat en kiest dan het meest geschikte programma. Wie toch een halfvol toestel wil laten draaien, kan opteren om naar een ‘halve belading’-programma uit te kijken. Een kortere afwastijd en dus een aanpassing van de hoeveelheid water aan de hoeveelheid vaat is dan een van de ingrepen van de vaatwasser. Een eco-programma hoort er sowieso ook bij. Deze is het uitverkoren programma wanneer de vaat eigenlijk niet zo heel vuil is. Andersom zal een intensief programma nodig zijn om de zeer vuile kommen en borden weer proper te krijgen. En heb je dringend propere vaat nodig, kies dan voor een snel programma dat de duur van de afwasbeurt beperkt. Een iets hogere temperatuur, een hoger verbruik aan water maar wel een kortere afwastijd.

De vaat van een ‘gewoon’ gezin loopt al snel op. Niemand wil dit nog met de hand doen.

Handige features

Een projectie op de vloer die aangeeft of het toestel nog in werking is of niet is wel een van de handigheidjes die mogelijk zijn bij volledig geïntegreerde vaatwassers. Een geluidssignaal geeft dan ook aan wanneer het programma ten einde is. Sommige toestellen projecteren een klokje op de vloer zodat mooi gevolgd kan worden hoe lang een bepaald programma nog zal duren.

Een uitgestelde start laat toe om de vaatwasser in te laden om dan aan te geven wanneer de vaatwasser pas in werking mag treden. Ook handig, een verklikkerlichtje dat aangeeft wanneer het weer tijd is om zout en/of spoelglansmiddel bij te vullen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details