NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Permanente BORA vestiging in Herford
BORA staat voor innovatieve oplossingen in de leefkeuken. De onderneming bouwt momenteel een iconisch gebouw in Herford, het hart van de Duitse keukenbranche in Oost-Westfalen.

Permanente BORA vestiging in Herford

BORA staat voor innovatieve oplossingen in de leefkeuken. De onderneming bouwt momenteel een iconisch gebouw in Herford, het hart van de Duitse keukenbranche in Oost-Westfalen. Het nieuwe complex biedt de bezoekers een veelzijdige merk- en productbeleving en een kennismaking met “het BORA-principe”. Voor BORA is de aanwezigheid in dé metropoolregio voor keukens de volgende logische stap. Het nieuwe complex moet een meerwaarde creëren voor klanten en handelspartners, maar ook voor de stad Herford en haar inwoners.

De nieuwbouw aan de Ahmser Straße, waar vroeger een sporthotel stond, heeft het aanzicht van Herford voorgoed veranderd. Het al van verre zichtbare onconventionele gebouw verrijst direct langs de rondweg, de B 239, en is via de A2 gemakkelijk bereikbaar voor alle bezoekers van de Küchenmeile, de belangrijkste beurs van de keukenbranche in Duitsland. “We willen dicht bij onze handelspartners zijn en zoveel mogelijk geïnteresseerde klanten de mogelijkheid bieden om de BORA Experience live te beleven. Daarom staan we volledig achter de investering in de locatie in Herford”, zegt de oprichter en directeur van BORA, Willi Bruckbauer. Het project wordt ook lokaal zonder uitzondering toegejuicht en als een positief signaal voor Herford als bedrijfslocatie gezien.

Het gebouw heeft een totale oppervlakte van ca. 2.000 m². De nieuwe BORA-vestiging zal als permanente showroom van BORA en andere partners uit de inrichtingsbranche permanent toegankelijk zijn voor bezoekers. Momenteel wordt er op twee niveaus ruimte gecreëerd voor de BORA flagshipstore en de showrooms. Op het 10.000 m² grote terrein komen ruim opgezette groenvoorzieningen en belevingswerelden. Er werd gekozen voor een open ruimteconcept met enorme raampartijen. De materialen voor de inrichting zijn met zorg gekozen. Als timmerman heeft Willi Bruckbauer hier een goed oog voor. Het belooft de perfecte omlijsting voor de hoogwaardige gastronomie te worden. De verhuur van showrooms aan geïnteresseerde partners uit verschillende branches creëert een uitgebreide product- en merkbeleving met culinaire highlights voor iedereen die geïnteresseerd is in bouwen, wonen en inrichten.

Bijzonder staaltje van architectuur voor BORA

Het gebouw is zeker niet alledaags. Niet wat betreft de manier waarop het is ontworpen en gebouwd en ook niet wat betreft de snelheid en het teamwork waarmee dit alles wordt gerealiseerd. De achterliggende gedachte voor het ontwerp van het indrukwekkende gebouw in Herford was de wens om een nooit eerder vertoonde bouwvorm te realiseren. Het was van begin af aan duidelijk dat een dergelijk project meer risico’s met zich meebrengt dan een conventioneel gebouw waar de verschillende verdiepingen zoals gebruikelijk boven elkaar liggen. Maar ‘innovatie’ en ‘revolutie’ zijn de vaste elementen van het DNA van BORA – en dat zie je in Herford nu al van verre. Zelfs vanaf een grote afstand is de aanblik van Herford heel bijzonder en helemaal in lijn met de visie van BORA, “The End of Normal”. De innovatieve architectuur en de unieke uitstraling laten precies zien waar het bedrijf voor staat.

Het realiseren van richtinggevende architectuur vereist niet alleen moed, maar ook concrete ondersteuning van de onderneming. Net als voor de vestigingen in Raubling en Niederndorf (Oostenrijk) werkt BORA in Herford weer samen met het architectenbureau LORENZATELIERS uit Wenen en Innsbruck. Het team van planners en architecten rondom de bouw is klein gehouden. Zo kunnen beslissingen snel worden genomen en is de ambitieuze planning ook haalbaar. Het gebouw wordt tenslotte al in september 2023 geopend, slechts anderhalf jaar nadat de eerste steen is gelegd en net op tijd voor de start van de Küchenmeile.

Terwijl de besprekingen en de coördinatie met de plaatselijke autoriteiten in goede samenwerking verliepen, zijn de wereldgebeurtenissen niet helemaal ongemerkt aan het project voorbijgegaan. De grootste uitdaging voor de uitvoerende bedrijven was de beschikbaarheid van het materiaal, vooral de ongeveer 700 ton staal die nodig was voor dit project.

De buitenkant en de overhangende gevel zijn bekleed met gegalvaniseerde, geperforeerde platen met gaten van verschillend formaat. Hierdoor lijkt het van binnenuit alsof je naar de sterrenhemel kijkt. Met deze metalen bekleding lijkt het indrukwekkende gebouw wel een vliegtuig dat opstijgt en al enkele meters boven de grond zweeft. Dat is onder meer te danken aan de filigrane staalconstructie waarop het gebouw rust. In de beschutte ruimte daaronder komen 80 parkeerplaatsen. Net als bij de andere vestigingen zijn hier meerdere elektrische oplaadpunten aanwezig.

Bora Baustelle aufgenommen am 04.04.2023 an der Ahmser Straße in Herford Foto: Sascha Schuermann

Bij BORA spreekt duurzaamheid voor zich

Het iconische gebouw wordt midden in het groen gebouwd. Grote delen van het totale terrein van 10.000 m² worden dit voorjaar al als groenvoorziening en natuurlandschap aangelegd. Bruckbauer vindt het belangrijk om de ecologische voetafdruk van zijn nieuwe gebouw laag te houden. Het gebouw is dankzij de Duitse energienorm KfW 55 heel energiezuinig. De benodigde energie wordt opgewekt door de fotovoltaïsche modules op het dak. Het water van een sprinklerbassin van 200 kubieke meter dient als opslagtank voor overtollige energie. Dat is een slimme manier van warmteterugwinning voor de lage temperatuurverwarming van het gebouw.

Het gebouw van BORA Herford in het kort:

Lengte: ca. 100 m
Hoogte: ca. 13 m
Oppervlakte bouwproject: 2.000 m2
Oppervlakte van het perceel: 10.000 m2
Constructie: staalconstructie met voorgespannen betonelementen
Bekleding van de gevel: gegalvaniseerde, geperforeerde platen
Eerste spade in de grond: 10 maart 2022
Kelderverdieping gereed: begin november 2022
Structuur van het gebouw gereed: eind december 2022
Bereiken van het hoogste punt: 15 februari 2023
Opening: september 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details