NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Perfecte combinatie van design en functionaliteit
Het patroon van het werkblad doortrekken op de spatwand geeft een leuk visueel effect. (Foto: Diresco)

Perfecte combinatie van design en functionaliteit

Het is wellicht iets waar niemand meteen aan denkt wanneer je beslist een nieuwe keuken te plaatsen. Maar wat doe je om de muur achter de spoelbak en de kookplaat te beschermen? Blijven we de traditionele oplossingen als spatwand gebruiken of voegen we een vleugje innovatie en design toe aan een functioneel item?

Het nut van een spatwand uitleggen hoeft niet. De muur achter de kookplaat en de spoelbak krijgt het namelijk zichtbaar zwaar te verduren. Opspattend water en vet tekenen zich duidelijk af op de muur als deze bloot blijft. Een simpel likje verf volstaat niet. Tegeltjes dan maar. Of kan het toch anders? De voorbije jaren sprongen een flink aantal fabrikanten op deze productgroep en voegden een vleugje innovatie en design toe aan een tot dan louter functioneel element. Zo geeft de spatwand mee uitstraling aan de keuken.

Een knap samenspel tussen spatwand en verlichting brengt extra sfeer en gezelligheid in de keuken. (Foto: Bokmerk)

Keuzestress

Welk materiaal gebruik je? Een nieuwe keuze die moet worden voorgelegd aan de klant en opnieuw eentje die een impact heeft op de uitstraling van de keuken. Want de muur achter de kookplaat en de spoelbak springt natuurlijk in het oog. Voor de volledigheid zetten we ook de tegeltjes mee in de lijst. In een bepaald type keuken hoort het nu eenmaal een spatwand van tegeltjes te zijn. Maar door de sterke eigenschappen van bijvoorbeeld aluminium en (gehard veiligheids)glas komen deze vrij vaak tevoorschijn. Ook rvs is uiteraard een optie. Bestand zijn tegen hoge temperaturen en tegen vocht zijn uiteraard de prioritaire eigenschappen die een materiaal moet hebben om geschikt te zijn als spatwand. En voeg er voor de volledigheid ook eenvoud in reiniging aan toe.

The look

De keuken is, net als het hele interieur uiteraard, onderhevig aan trends qua kleuren en materialen. We zien bijvoorbeeld, na enkele jaren dominantie van wit en zwart, dat de kleur groen voorzichtige stappen zet om plaats drie qua keukenkleur in te nemen. Ingegeven door de verplichte tijd thuis tijdens de coronapandemie en de wens om de natuur meer binnen te laten doorlopen? Daarom ook dat hout meer en meer in de keuken opduikt om warme accenten te leggen, als verlengde van het werkblad of als werkblad zelf. Als spatwand kan je hout, net als beton, niet gebruiken. Het is niet bestand tegen hoge temperaturen en/of vocht. Maar technologie to the rescue. Een aluminium spatwand ligt veel meer voor de hand. En dat het mogelijk is om die dan de look van bijvoorbeeld hout, beton, marmer of een andere natuursteen te geven, is mooi meegenomen. Meer zelfs, het resultaat is dusdanig natuurgetrouw dat veel mensen het pas door hebben wanneer ze echt aan de spatwand voelen.

Glas is ideaal als spatwand, al dan niet met gebruik van een (eigen) foto. (Foto: Lechner)

Perfect gepersonaliseerd

Of wat dacht je van een foto om op een spatwand af te beelden? Technisch zeker mogelijk en het brengt leven in de brouwerij.
Kies je voor een foto uit de ongetwijfeld grote database die bij de leveranciers voorradig is of bezorg je hen een eigen afbeelding? Hoe leuk zou het bijvoorbeeld zijn om een tekening van de kinderen te gebruiken? Of een prachtige vakantiefoto? Of…? Kies dan wel voor een tijdloze foto, want om de zoveel tijd je spatwand vervangen omdat de foto vervangen moet worden, dat lijkt geen goed en/of duurzaam idee. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?