NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Ontdek de mogelijkheden van inox
Een opvallende kraan in een opvallende keuken. Inox past in vele keukenstijlen. (Foto: Quooker)

Ontdek de mogelijkheden van inox

Waar vroeger inox quasi uitsluitend terug te vinden was in professionele keukens, zien we vandaag meer en meer de oversteek naar particuliere keukens. Dat gaat van hele keukens in het populaire materiaal, kranen met een coating van inox tot toestellen met accenten ervan.

Hittebestendig, eenvoudig schoon te maken, hygiënisch en watervast. Een werkblad uit inox kent tal van voordelen. (Foto: Reginox)

Even een kort woordje uitleg. Niet te veel, beloofd. Inox is een groep roestvaste, en dus niet roestvrije, staalsoorten. Het is een legering van voornamelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Inox en rvs worden vaak als hetzelfde aanzien maar dat is dus niet altijd zo. Roestvast staal moet minimaal 10,5 procent chroom bevatten en maximaal 1,2 procent koolstof. Aangezien de percentages van de gebruikte stoffen kunnen verschillen, zien we dus ook verschillende variaties inox. Daarom werd een normalisatie, in de industrie vooral de Amerikaanse, ontwikkeld met daarin de benamingen (inox en dan een cijfer) en de bijbehorende percentages.

Kiezen voor sterke eigenschappen

Inox is dus een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof en het wordt gesmolten onder hoge temperaturen. Dat proces geeft inox haar gekende kwaliteiten waarvoor veel mensen kiezen: duurzaam, onderhoudsvriendelijk, hitte- en oxidatiebestendig. Onderhoudsvriendelijk betekent niet dat je er totaal geen aandacht voor moet hebben. Uiteraard wel. Een inox werkblad bijvoorbeeld krijgt wel wat te verduren. Denk maar aan de vette vingers, eventuele vlekken die ontstaan tijdens het koken en zo meer. Op regelmatige basis een goede onderhoudsbeurt volstaat. Een groot voordeel van inox als materiaal voor een werkblad is dat het volledig waterdicht is en dus erg goed bestand tegen corrosie. Bij goed gebruik van het werkblad, en dus een tijdige onderhoudsbeurt, gaat het levenslang mee. Voeg daarbij dat het recycleerbaar is, zonder afbreuk te doen aan kwaliteit, en je hebt een uiterst milieuvriendelijk materiaal. En dat is vandaag een belangrijk gegeven!

Inox accenten in een inbouwtoestel voor een meer luxueuze uitstraling. (Foto: Cinem)

Prominent in beeld

Een werkblad springt meteen in het oog in de keuken maar dat geldt evenzeer voor de keukenkraan, wellicht het meest gebruikte toestel in elke keuken. De keukenkraan moet dus tegen een stootje (of meer dan één) kunnen en daar wordt dan ook uitgebreid aandacht aan besteed. Maar een keukenkraan staat ook prominent in beeld en daarom wordt sterk ingezet op allerlei maten, gewichten, formaten en afwerkingen. Zwart doet het zeer goed in de keuken. Een zwarte kraan zie je dan ook regelmatig verschijnen. Een keukenkraan met rvs-look is een blijver, een die past bij een brede waaier aan keukenstijlen.

Werkblad, spoelbak en kraan in hetzelfde materiaal. (Foto: Franke)

Aandacht voor detail

Een hele keuken in inox bestaat uiteraard wel. Maar wanneer het gaat over inox in de keuken spreken we toch veelal over accenten die het materiaal legt bij de verschillende toestellen. Zo zien we bij onder meer fornuizen en ovens zowel modellen met de bediening ingewerkt in een gebruiksvriendelijk touch­screen maar eveneens met robuuste, in het oog springende bedieningsknoppen op het toestel zelf. “Het onderstreept de kwaliteit en de aandacht voor detail zonder daarbij in te moeten boeten op het bedieningsgemak”, horen we bij verschillende fabrikanten.

Ook bij de fabrikanten van inbouwtoestellen horen we signalen dat inox meer en meer ingezet wordt. Dat gebeurt dan eveneens door met het materiaal accenten te leggen die het toestel een luxueuzere uitstraling geven. Het mag dan ook niet verbazen dat toestellen met inox accenten steeds de meer high-end toestellen in het assortiment zijn.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details