NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Nelectra betreurt dat oneerlijke concurrentie nog verder gepromoot wordt

Nelectra betreurt dat oneerlijke concurrentie nog verder gepromoot wordt

Nelectra, de federatie voor de elektrosector voelt zich in de steek gelaten door de overheid nu de beslissing is gevallen en de elektro- en keukenwinkels pas op 11 mei open kunnen. Het is onbegrijpelijk dat zelfstandigen hierdoor nog langer geconfronteerd worden met oneerlijke concurrentie van grootwarenhuizen en doe-het-zelfzaken die ook elektro en keukens aanbieden. Om deze oneerlijke concurrentie tegen te gaan vraagt Nelectra dat winkels die nu al open zijn tot 11 mei een verbod opgelegd krijgen om elektro en keukens te verkopen.

Sinds de verplichte sluiting op 13 maart worden de zelfstandige elektrowinkels en keukenzakengeconfronteerd met oneerlijke concurrentie van andere winkels die ook elektro en keukens aanbieden. Grootwarenhuizen mogen hun non-food en dus ook elektro-afdelingen open houden en bieden volop elektrotoestellen in promotie aan in hun folders. Doe-het-zelfzaken kunnen sinds vorig weekend zonder enige problemen keukens en elektro in hun assortiment aanbieden. Ook telecomwinkels die opereren onder de merknaam van een operator konden onder beperkte voorwaarden openen, zelfstandige elektrozaken die als telecom servicepunt fungeren mochten dat niet.

Het is onbegrijpelijk dat de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad deze praktijken nu verlengt tot 11 mei en dat opnieuw de grote doe-het-zelfketens en warenhuizen bevoordeeld worden ten koste van de kleine en middelgrote ondernemingen. Zelfstandigen moeten al jaren opboksen tegen grote spelers in de markt en dankzij hun focus op kwaliteit en persoonlijke service die deze kmo’s bieden, maken zij het verschil. Nelectra vindt het dan ook maar logisch dat er een gelijk speelveld is voor alle winkels die dezelfde producten aanbieden en dat alle winkels onder dezelfde voorwaarden kunnen werken. Om de discriminatie weg te werken, vindt Nelectra het dan ook niet meer dan logisch dat ook andere winkels (die mogen openen omdat ze voeding of doe-het-zelf-materiaal verkopen) tot 11 mei geen elektro en keukens meer mogen aanbieden.

Een gemiste kans

De voorbije weken werkte Nelectra een risicoanalyse uit die de winkels in staat stelt om te onderzoeken of een veilige heropstart al dan niet mogelijk is en welke veiligheidsmaatregelen nog dienen te worden genomen. Na toepassing van die risicoanalyse blijkt dat een onmiddellijke heropstart haalbaar is en dat alle veiligheids- en hygiënevoorschriften die van toepassing zijn in deze coronatijden perfect uitvoerbaar zijn.

Nelectra is er ook van overtuigd dat door de onmiddellijke opening van de elektro- en keukenwinkels een grotere spreiding van het cliënteel mogelijk was geweest en de lange wachtrijen en concentraties vermeden konden worden bij de doe-het-zelf-ketens en grootwarenhuizendie nu alleen open mogen. Elektro- en keukenzaken zijn trouwens typische “Destination”-winkels, consumenten komen met een doel naar de winkel: ze doen er een gerichte aankoop of vragen gespecialiseerd advies. De winkels zijn lokaal verankerd, in de buurt waar klanten wonen en leven en dus zijn er geen lange verplaatsingen nodig.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details