NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Must have of overbodige luxe?
Nog niet iedereen aanwezig? Hou je gerechten warm in een warmhoudlade. (Foto: Lisa Fotios – Pexels)

Must have of overbodige luxe?

Breekt het ‘carpe diem’ gevoel nog meer door, al dan niet ingegeven door lockdowns en andere maatregelen? Een combinatie van deze of helemaal iets anders? Feit is dat met warmhoud- en vacuümlades (en bij uitbreiding toestellen) nieuwe producten aan de weg naar mainstream timmeren.

Tekst Tom Rampelbergh   Beeld Quva, V-ZUG, Lisa Fotios (Pexels)

Keukenapparatuur die in een professionele keuken wordt gebruikt, durft al wel eens de oversteek maken naar de keuken van een fanatieke hobbykok, of zelfs van een ‘gewone sterveling’. Twee toestellen die aan de weg timmeren zijn de warmhoud- en de vacuümlades. Voeg daarbij gerust eventuele andere vacumeermachines en -oplossingen. Zijn ze nuttig? Passen ze bij de manier van koken van de gebruiker?

Op temperatuur

Een warmhoudlade is exact wat de naam prijsgeeft: een lade die in een keuken inge­bouwd kan worden met als doel gerechten warm te houden. Warm­houdlades zijn vaak niet veel groter dan een bord of een schaal, het is namelijk niet de bedoeling meerdere gangen tegelijk in zo’n lade te stoppen. Daarom kan je ze een centrale plaats in de keuken geven, bijvoorbeeld dicht bij de oven en/of de kookplaat. Het betekent wel dat de warmhoudlade bij de look van de keuken moet passen. Het meest genoemde voordeel van een warmhoudlade is opnieuw datgene wat de naam verklapt. Is een gerecht al klaar maar zijn nog niet alle gasten aanwezig? Serveer je meerdere gangen en zijn ze allemaal klaar? Stop de borden of schalen met de gerechten even in de lade totdat ze echt nodig zijn. Vandaag zien we warmhoudlades die net iets meer doen dan enkel warm houden, vandaag zien we eveneens lades die een gerecht langzaam laten garen. Een extra keukenapparaat om een maaltijd mee te bereiden dus.

Als inbouwkeukenapparaat dienen de warmhoud- en vacuümlade mooi in het design van de hele keuken te passen. (Foto: V-ZUG)

Bewaren in een zakje zonder lucht

Ook de vacuümlade doet langzamerhand zijn intrede in de ‘gewone’ keukens. Vacuüm trekken betekent alle lucht uit het vacuümzakje trekken zodat alle smaakelementen dicht bij elkaar komen en alle sappen en het vocht in het zakje blijven. Het komt er dus op neer om eerst de ingrediënten te bereiden en ze dan door middel van de vacuümtechnologie te gaan bewaren tot je ze echt nodig hebt. Ook hier geldt het principe dat de lade qua design moet passen bij de rest van de toestellen en de keuken. Net zoals bij de warmhoudlades zijn ook de vacuüm­lades eerder beperkt qua afmetingen wat een efficiënte keukenplanning ver­gemakkelijkt. Verschillende fabrikanten bieden in hun gamma al enkele jaren vacuümlades aan.

Quva, het vacuümtoestel dat, wanneer nodig, uit het werkblad tevoorschijn komt. (Foto: Quva)

Alternatieven

Uiteraard bestaan er alternatieve toestellen die net als vacuümlades de lucht uit het vacuümzakje trekken. Bijna alle gekende elektromerken hebben wel één of meerdere van deze vrijstaande toestellen in hun gamma.

Meestal gebeurt het vacuümproces wat trager dan wat een lade doet. Voordeel van deze vrijstaande toestellen is het gemak waarmee je ze in de kast opbergt (geen ruimte die de keukenplanner moet invullen) maar dat is meteen ook het nadeel aangezien het toestel dan kostbare kastruimte, al dan niet in de keuken, inneemt.

Een recent voorgesteld alternatief is de oplossing van Quva. Geen vrijstaand toestel, dus geen ruimte kwijt in de kast of op het werkblad. Geen lade, dus geen ruimte die de keukenplanner moet tekenen.

Quva is een pop-up systeem, niet gebruikt is het verzonken in het werkblad en enkel wanneer je het nodig hebt komt het boven het werkblad uit. “Quva gaat perfect op in de keuken”, klonk het tijdens de voorbije Living Kitchen waar het in primeur werd voorgesteld. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details