NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Mogelijke energiebesparing doet consumenten kopen
Strengere energielabels leveren een kwalitatieve sprong voorwaarts op.

Mogelijke energiebesparing doet consumenten kopen

Geven we Frank Rombouts, zaakvoerder van Royal Crown, het woord, dan volgt een interessant gesprek over talloze weetjes, standpunten en denkpistes overgoten met een passie voor keukens en regelmatig afgewerkt met een eerder filosofische benadering. Je las in deze editie al zijn visie op innovatie, digitalisering en het speciale jaar 2020. Hier lees je zijn insteek op elk van de thema’s die we in deze editie van Keukenbouw brengen.

Ledverlichting in de dampkap: functioneel tijdens het koken, sfeerscheppend erna.

Koelen en vriezen

“De strengere energielabels hebben een impact op de kwaliteit van de toestellen. En wel in positieve zin”, meldt Rombouts meteen. “Het is bijna noodzakelijk om met led te werken. Zonder ledverlichting zie ik niet in hoe koelkasten of diepvriezers goed kunnen scoren. Fabrikanten verbeteren volop hun bestaand gamma en pakken uit met nieuwe modellen die aan de labels voldoen.”

Qua functionaliteiten gaat veel aandacht naar de ontwikkeling van specifieke koellades, bijvoorbeeld een groentelade die de ideale koel­omstandigheden voor groenten creëert. “Ik breid ook graag het thema koelen en vriezen een beetje uit richting de wijnkoelers. Deze boomen echt en daar heeft de pandemie zijn rol in gespeeld. We moesten in ons kot blijven en dus investeerden we daar ook in. Met daarbij ook de juiste toestellen om de wijncollectie goed te bewaren. Inbouwmodellen van 178 centimeter bieden voldoende plaats en zijn ook esthetisch niet te versmaden.”

Stoomkoken is hot, maar wel in combinatie met andere kookmethoden.

Stoomovens

“Stomen blijft populair, maar steeds meer mensen kiezen voor een combi-oven, dan voor een uitsluitend stoomoven”, merkt Rombouts op. “Met dat toestel zijn mensen vrijer om te kiezen wat ze willen doen.” Toch beseft Rombouts, net als de fabrikanten en ook de keukenzaken, dat nog meer inburgering en ‘scholing’ bij de consument nodig is. De techniek van het stoomkoken is helemaal niet nieuw en toch hinkt het als het ware wat achterop. 

“Wel merken we op dat consumenten nood hebben aan meer automatisering bij deze toestellen: automatische kookprogramma’s die door de vele sensoren al het werk op zich nemen zonder dat de consument veel moet doen. En wie dacht dat we tijdens de lockdown en de pandemie gezonder zijn gaan leven en eten, die komt bedrogen uit. Het is net het tegenovergestelde zo blijkt. De Bourgondische levenswijze treedt meer naar de voorgrond. Carpe diem.”

Creëer de juiste sfeer met energiebesparende ledverlichting.

Verlichting

“Wat de verlichting betreft, is het simpel. Het is allemaal led wat de klok slaat”, aldus Rombouts. “Dat is niet alleen in de keuken zo. Doorheen de hele woning domineert ledverlichting. Deze technologie is in een paar jaar tijd dusdanig geëvolueerd dat ze nu overal de betere keuze is.” 

Nu is ook een goede verlichting geïntegreerd in een dampkap mogelijk, wat dan weer leidt tot designdampkappen die een keuken met kookeiland opfleuren. Functionele eyecatchers dus. “In en rond de kasten en lades bewijzen ledstrips eveneens hun nut. Bovendien verbruikt ledverlichting een pak minder en aangezien al wat energie bespaart het vandaag goed doet, heeft ledverlichting er nog een troef bij.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details