NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Licht tilt de keuken naar een hoger niveau
Zoek samen met de verlichtingsspecialist een armatuur die binnen de keukenstijl past. (Foto: Nolte)

Licht tilt de keuken naar een hoger niveau

Goede verlichting doet wat het moet doen, een slechte verlichting valt eens zo hard op. Dat laatste is altijd uit den boze, dus ook wanneer het gaat over een nieuwe keuken. Maar hoe kom je tot een optimale verlichting?

Keukens zijn totaalprojecten. Een waslijst aan vragen, een karrevracht aan informatie, een hele boterham beslissingen. Smaken verschillen nu eenmaal en de antwoorden op die vragen leiden de keukenplanner naar de ultieme keuken. Perfect op maat van de klant. Zijn of haar droomkeuken.

Een thema dat de laatste jaren duidelijk in opmars was en deze trend ook in 2022 doorzet, is de verlichting in de keuken. Klopt, er is altijd verlichting in de keuken geweest. Maar waar vroeger de keuken werd verstopt in een kamer apart versmelt deze nu meer en meer met de woonkamer tot één geheel. Meer zelfs, de keuken is de belangrijkste ruimte in een woning geworden. Het kloppend hart, het paradepaardje. En daar wil niemand een slechte verlichting hebben, toch?

Opvallende armaturen als eyecatcher. (Foto: Grando Keukens)

Verschillende types

De verlichting speelt een ontzettend belangrijke rol in de sfeer van de woning, dus ook in de keuken. Eerst en vooral heb je licht nodig om te zien wat je doet. Logisch. Maar over het algemeen spreken we over drie belangrijke verlichtingstypes in een keuken. Idealiter zijn deze alle drie aanwezig. Een perfecte verlichting in je keuken krijg je wanneer algemene verlichting, taakverlichting en sfeerverlichting samenwerken. De gouden tip: laat een lichtplan opstellen door een verlichtingsspecialist. Op basis van het plan van de keuken en de vragen, eisen en wensen van de klant stelt deze een lichtplan op.

Drie belangrijke verlichtingstypes in één keuken. (Foto: Leicht)

Specialistenwerk

Algemene verlichting is de basis in de keuken. Vaak is dit een centraal punt van waaruit een groot deel van de keuken wordt verlicht. Algemene verlichting kan op verschillende manieren. Een (opvallende) pendelarmatuur, ingebouwde spots in het plafond en zo meer. Aangezien keuken en woonkamer meer en meer versmelten tot één geheel is het mogelijk dezelfde armaturen te gebruiken en zo een visuele eenheid te creëren. Een opvallende armatuur is meteen ook een eyecatcher.

Bij taakverlichting spreken we meestal over de verlichting van het werkblad. Een vervelende schaduw ontstaat snel. De bovenkasten, jij zelf of nog een andere stoorzender. Enkele spotjes onder de keukenkasten lossen dit op.

Last but not least, de sfeerverlichting. Een keuken is uitgegroeid tot een polyvalente ruimte. De drie maaltijden, thuiswerken, huiswerk van de kinderen, hobby’s, gezellige dinertjes met familie en vrienden. Elke situatie is anders en vraagt om een ander soort licht.

Verlichting onder de keukenkastjes komt in alle maten en gewichten. (Foto: Hera)

Durven opvallen

Is er een lichtplan, dan begint de invulling hiervan met armaturen naar wens. Ook daar is de keuze enorm maar de verlichtingsspecialist kan zeker een handje helpen. Misschien is het nuttig te kiezen voor verlichting die makkelijk schoon te maken is. Een keuken is nu eenmaal gevoelig aan vetaanslag of andere etensresten en het ene materiaal is makkelijker te reinigen dan het andere. En misschien wel de trend van 2022: durf op te vallen. Meerdere armaturen naast elkaar op verschillende hoogtes, opvallende kleuren of vormen, over the top, … Het kan en mag in 2022. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details