NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Koken op een eyecatcher
Voor de durvers onder ons, een fornuis van Bertazzoni in een opvallend kleurtje.

Koken op een eyecatcher

De keuken mag dan wel het centrum van de woning zijn, toch blijft het bereiden van de maaltijden een van de belangrijkste functies ervan. Een kookplaat in of op het werkblad is wellicht de meest voorkomende opstelling. Toch zijn fornuizen aan een opmars bezig. Dat de moderne technologieën ook in deze toestellen hun intrede hebben gedaan, wakkert de populariteit nog verder aan.

Toscana, vernoemd naar de gekende streek in Italië, beschikbaar bij Boretti.

De keuken wegstoppen in een kamer apart, met de deuren gesloten, dat is voltooid verleden tijd. Een groot geheel, zowel visueel als functioneel, zo wordt het nu meer en meer. De keuken bruist van het leven. We horen regelmatig dat de keuken het pronkstuk van de woning is geworden, waar de gasten worden ontvangen en waar zelfs de eerste hapjes en drankjes worden genuttigd vooraleer echt aan tafel te gaan. Het spreekt dan ook voor zich dat elke keuken een functioneel plaatje moet zijn, met alle toestellen als hoofdrolspelers. Wat als je meerdere toestellen kan combineren in een eyecatcher van jewelste. Verschillende vliegen in één klap toch? De fornuizen van vandaag slagen daar wonderwel in.

Lang geleden

Het fornuis heeft een heel lange evolutie afgelegd. Vroeger, zelfs nog voor de keuken naar een aparte ruimte verhuisde, werd er simpelweg gekookt op de kachel die de woonkamer verwarmde. De kookdampen en -geuren bleven dan uiteraard hangen in diezelfde ruimte en dat kan je allesbehalve ideaal noemen. De verhuis naar de aparte keuken bracht de noodzaak met zich mee een toestel te voorzien om daar te koken. En zo zagen we het fornuis verschijnen. De eerste modellen dienden ook als verwarming van die keuken, evenmin een ideale situatie omdat dan veel meer verbruik nodig was dan om enkel de maaltijd te bereiden. Met de intrede van de gasfornuizen en nadien ook de elektrische fornuizen werd beetje bij beetje de technologische vooruitgang ook bij deze productgroep aangevat.

Steel integreerde de dampkap in het fornuis zelf.

Populariteit stijgt

De trend dat keukens en woonkamers weer met elkaar versmelten, zien we uiteraard al langer dan vandaag. Het keukengedeelte speelt daarbij zelfs een prominente rol. En wie prominente rol zegt, zegt meteen ook eyecatcher. De oude fornuizen kregen de voorbije jaren een dusdanige technologische boost en een opsmuk van het design dat ze als het ware de paradepaardjes kunnen zijn voor wie dat wil. De keuze van de kookplaat is identiek, of het nu voor een fornuis is of voor inwerken in/op een werkblad. De voordelen en specifieke eigenschappen van welke kookplaat je kiest, blijven dezelfde. En toch geeft een modern fornuis net dat tikkeltje extra in de keuken.

Een fornuis past in elke stijl van keuken. (Foto: Stoves)

Technologisch helemaal mee

De kookplaten en de ovens in een fornuis zijn van dezelfde kwaliteit als deze die we ‘apart’ zien bij de toestellenfabrikanten. Dezelfde functies, dezelfde features, dezelfde handigheidjes die ons helpen dagelijks de maaltijd te bereiden. De laatste jaren zagen we ook een felle opmars van downdraft als meest gekozen optie om de kookdampen en -geuren te verwijderen. Geen traditionele dampkap boven het kookveld, wel eentje dat er middenin zit en de ontstane dampen meteen wegzuigt. Het was dan ook een kwestie van tijd (en technologische ontwikkeling) vooraleer downdraft werd geïntegreerd in een fornuis. En zo geschiedde. De weg die het fornuis heeft afgelegd doorheen de jaren was lang maar vandaag is het fornuis zowel qua technologie als qua design volledig up-to-date. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details