NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Koelen en vriezen in een nieuw jasje
Speciale features snellen de consument ter hulp. (Foto: Bosch)

Koelen en vriezen in een nieuw jasje

Enerzijds zijn er de strengere energielabels waaraan moet worden voldaan, anderzijds zijn er (hopelijk) de vele beurzen die dit jaar wel kunnen doorgaan waar al dat nieuws in koel- en vrieslandschap getoond moet worden.

Koelkasten en diepvriezers, ze zijn er in alle maten en gewichten. De fabrikanten houden volop rekening met de beschikbare oppervlakte van de woning in het algemeen en de keuken in het bijzonder en bieden dan ook een wijde range aan formaten aan, zowel vrijstaand als inbouw. Denk maar aan de kleinere inbouwmodellen (koelkast en vriesvakje samen) tot de enorme exemplaren waar je de voedselvoorraad voor een heel leger in kan bewaren. Alles ertussen is ook mogelijk uiteraard. Inbouw of vrijstaand. Je kiest het uit een enorm portfolio merken en toestellen.

Klein of groot, koelen en vriezen samen of apart, alle toestellen krijgen een nieuw energielabel. (Foto: V-ZUG)

Waarom nieuwe?

De energielabels veranderen dus. Ze werden voor het eerst geïntroduceerd ongeveer twintig jaar geleden. Een A beloonde een ener­­gie-efficiënt product terwijl een F een duidelijk signaal was om de energie-efficiëntie te verbeteren. De aanduiding met de letters bleek na verloop van tijd niet meer voldoende te zijn. Kwamen er bij: A+, A++ en zo verder. Niet altijd even duidelijk voor de consument. Vanaf 1 maart 2021 worden de labels zowel online als in fysieke winkels gebruikt. Dan hebben de winkels 14 werkdagen de tijd om alle energielabels te wisselen. Je zal merken dat de bestaande toestellen, wanneer ze zonder technologische ingrepen blijven, beduidend lager scoren op het nieuwe energielabel. De eisen zijn strenger geworden, de resultaten daarom minder goed. De EU houdt vanaf nu rekening met het type apparaat, de werking, de kamertemperatuur, het aantal en de grootte van de compartimenten. Ook nieuw op het label: een QR-code rechtsboven. Scan je deze code, dan kom je in een database met technische specificaties. Aanvullende, officiële (niet-commerciële) informatie die verzameld wordt in een Europese database en dus zichtbaar is voor alle Europese burgers.    

Speciale features

Volop bedrijvigheid de laatste maanden dus bij de fabrikanten van koel- en vriesapparaten, en voeg er ook de wijnklimaatkasten bij. Zij gingen aan de slag om met technische ingrepen de energie-efficiëntie van hun toestellen nog te verbeteren. Daarnaast leggen ze ook de focus op de specifieke functionaliteiten die het gebruik van een koelkast en diepvriezer nog interessanter maken. Denk maar aan de specifieke koellades voor groenten, aan de mogelijkheid om van een vriesvak een gewoon koelvak te maken of andersom, aan de eenvoudig aanpasbare schabben die wel eens hoger of lager moeten komen of aan de integratie van ledverlichting, technische snufjes waarmee de inhoud van de ijskast op een smartphone verschijnt, enzovoort. “De toestellen in de showrooms zijn aan vervanging toe, werk aan de winkel”, horen we bij onze gesprekken rond dit thema.

De nieuwe energielabels gelden ook voor wijnkoelers en -klimaatkasten. (Foto: Grenache)

Aandachtspunten

Daarnaast zal in de (nabije) toekomst veel aandacht blijven gaan naar de trendkleur zwart. Zowel bij de vrijstaande als de ingebouwde modellen zien we zwart nog niet meteen van het toneel verdwijnen, al blijven andere afwerkingen eveneens beschikbaar. Bovendien zien fabrikanten en handelaars nog steeds dat wie plaats heeft vaak opteert voor een kleinere koel-vriescombinatie in de keuken aangevuld met grotere toestellen in een bijkeuken of opbergruimte. Zo ontstaat er meer opbergruimte en een duidelijk onderscheid tussen heel gangbare items (in de keuken) en minder gangbare (in de bergruimte).

En dan komen hopelijk de vakbeurzen er dit jaar nog aan, met veel koel- en vrieslekkers om van te snoepen. 

Bron: MHK, Royal Crown, Samsung

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details