F.E.E., de federatie van de Elektriciteit en de Electronica en Nelectra, de federatie voor de elektrosector, vragen dat de keukenwinkels zo snel mogelijk hun deuren mogen openen.
Sinds de uitbraak van de coronapandemie zijn ze volledig gesloten en is de economische schade hierdoor zeer groot voor alle spelers in deze branche. De sector is dan ook volledig klaar voor de heropstart en garandeert dat alle veiligheidsmaatregelen gerespecteerd kunnen en zullen worden.
De keukenbranche is een belangrijke economische activiteit in België met een jaaromzet van meer dan 1,8 miljard euro. Jaarlijks worden meer dan 160.000 keukens verkocht en geplaatst in zowel nieuwbouw als in bestaande woningen (vervangmarkt). Deze sector stelt duizenden mensen te werk.
FEE, de federatie van de Elektriciteit en de Electronica die de bedrijven vertegenwoordigt die op de Belgische markt actief zijn als fabrikant van keukentoestellen (ATAG, BSH, Electrolux, Miele, Whirlpool, …) én Nelectra die de zelfstandige keukenbouwers groepeert (Royal Crown, Brio, MHK, ElectroCook) klagen aan dat er momenteel een ongelijk speelveld is. Er is oneerlijke concurrentie gecreëerd door de heropening van de doe-het-zelfzaken vorig weekend die vaak ook een beperkt gamma aan keukens aanbieden. Daarom vragen Nelectra en FEE om de winkels van de keukenvakhandel te mogen heropenen onder dezelfde voorwaarden en veiligheidsmaatregelen van de doe-het-zelfzaken.
In de keukenbranche kunnen zelfs zonder enige problemen nog striktere veiligheidsmaatregelen toegepast worden: keukenbouwers kunnen op afspraak werken waarbij enkel de verkoper en maximum 2 klanten (2 personen die onder hetzelfde dak leven) in de zaak aanwezig zijn. Tussen verkoper en klant kan de social distance van 1,5 meter steeds gerespecteerd worden en besprekingen kunnen gebeuren met een plexiglasscherm tussen beide partijen. Daarnaast kunnen mondmaskers voor personeel en handgels voor bezoekers en personeel voorzien worden en kan alles na de afspraak ontsmet worden en nog eens opnieuw bij aankomst van de volgende afspraak. On-line verkoop is geen alternatief voor deze sector gezien steeds advies nodig is van specialisten van de keukenvakhandel aangaande afmetingen, inrichting, aanwezige leidingen, type en maten van toestellen, kleurkeuzes, etc.
Bovendien zijn er risicoanalyses beschikbaar specifiek voor de keukenhandels. Via deze risicoanalyse kan er gewaakt worden over de veiligheid van de klanten en de medewerkers.
Gezien er op afspraak kan gewerkt worden zal er in de toonzaal van de keukenwinkels op geen enkel moment sprake zijn van een grote concentratie van klanten en verkopers. Keukenzaken zijn zogenaamde ‘Destination’-winkels, consumenten komen met een doel naar de keukenzaak: ze doen een gerichte aankoop of vragen gespecialiseerd advies. Verkoop gebeurt op bestelling en niet over de toonbank.
Het is belangrijk dat bestellingen zo snel mogelijk opnieuw kunnen opstarten zodat plaatsingen binnen 8 weken (nog voor het bouwverlof) kunnen worden aangevat. Productie neemt immers 5 à 6 weken in beslag.
Indien de winkels pas half mei kunnen opstarten, dan vallen de plaatsingen in het bouwverlof en dus in praktijk pas in augustus, wat financieel nefast is voor een groot aantal partners.
F.E.E. en Nelectra hebben hierover gezamenlijk een brief geschreven aan de Veiligheidsraad met de vraag toelating te geven zodat de winkels van de keukenvakhandel terug hun deuren mogen openen onder strikte voorwaarden.