NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Keukens beleven ‘in het echt’

Keukens beleven ‘in het echt’

One small step for men, one giant leap for mankind. Je kent ze wel, de bekende woorden van Neil Armstrong bij de eerste stapjes die hij voorzichtig op de maan zette. Hetzelfde gevoel bekroop ons bij het binnenrijden van Löhne, het betreden van Area30, Gut Böckel en de vele toonzalen van de fabrikanten. Een kleine stap? Eerder een reuzenstap op weg naar normaal. En onderweg pikten we een heleboel keukenlekkers mee. Zeg nu zelf, het kan slechter toch?

Met elke nieuwe versoepeling steeg de voorbije maanden de drang naar een fysieke Küchenmeile. En toch keken we angstvallig naar de cijfers. Het zou toch niet weer de verkeerde kant op gaan? Maar neen, Küchenmeile 2021 werd effectief een fysiek event, met tal van toonzalen die we konden bezoeken, met een Area30 zoals we het ons nog herinnerden, met Gut Böckel waar de mooi gerestaureerde gebouwen weer keukenfabrikanten ontvingen, met Architekturwerkstatt, House4Kitchen, … De mondmaskers, handgels, temperatuurmetingen en de LUCA-app namen we er met plezier bij. Want wat we zagen stemde ons gelukkig. Toonzalen blonken als nooit tevoren, productielijnen werden/worden uitgebreid, beursstands met een gezellige buzz van gesprekken over nieuwigheden en nog veel meer. Na afloop kregen we een positieve terugblik van de organisatie van Area30. De gedwongen break van twee jaar heeft uiteraard zijn invloed wel gehad en er zijn ongetwijfeld geïnteresseerde bezoekers die toch de trip niet hebben gemaakt. Het bezoekersaantal in 2021 lag echter op hetzelfde niveau als dat van 2017, een beetje lager dan dat van 2019, maar dit cijfer doet de organisatie al uitkijken naar volgend jaar en dromen van een recordjaar. “De nood aan persoonlijke gesprekken was groot”, vernamen we her en der op Area30 en bij de verschillende fabrikanten. “Keukens in het echt komen beleven, nieuwigheden in het echt ontdekken, veel mensen konden er niet langer aan weerstaan.” Area30 is er weer in 2022, van 17 tot en met 22 september.

Hieronder lees je een opsomming van enkele ontdekkingen in Löhne en omstreken, in alfabetische volgorde.

“Onze thuis wordt almaar belangrijker”, klonk het luid bij Bauformat en Burger die allebei deel uitmaken van de Baumann groep. “NEWhome is dan ook ons motto, bouwblokken voor een individueel ontwerp onze leidraad. Multifunctioneel meubilair en een nieuw rekkensysteem zijn twee nieuwe elementen die de keukenplanners mogelijkheden geven om ruimte te creëren, ruimte die de bewoners van het huis naar eigen goeddunken kunnen invullen, bijvoorbeeld met een home office of misschien zelfs een eigen fitnessruimte. Een nieuwe corpushoogte van 845 millimeter (greeploze keukens) en 796 millimeter (keukens met greep) biedt ontwerpers en gebruikers hogere units aan, beschikbaar voor alle fronten en in alle kleuren, perfect matchend met de reeds beschikbare keukenblokken.”

Het nieuwe rekkensysteem, hier in een Burger-keuken, helpt plaatsgebrek tegen te gaan.

Een stand met een centraal plein, Berbel Plaza genaamd, met daarrond vier individueel vormgegeven keukenruimtes. In deze vier keukens speelden de nieuwkomers van Berbel de hoofdrol. We pikten er eentje voor je uit, de Downline Infinity kookplaatafzuiging. Deze ontdekten we in de keuken waar techniek en matglazen elementen een prachtig geheel vormden en waar hobbykoks aan de slag konden gaan met professionele apparatuur. De Downline Infinity breidt de bestaande Downline-familie verder uit met een royale inductiekookplaat van maar liefst 900 millimeter breed en 550 millimeter diep. Dankzij deze afmetingen zijn de vier kookzones perfect gelijktijdig te gebruiken. Links laat een bridgefunctie toe de twee kookzones te laten samensmelten tot één grote, rechts zorgt de intelligente functie voor een herkenning van het formaat van het kookgerei. De bediening gebeurt intuïtief, rechtstreeks op het display op de kookplaat zelf. Om het koken overzichtelijk te houden toont dit display enkel wat er op dat moment gebeurt.

Downline Infinity, royale afmetingen en gekende afzuigkracht. (Foto: Berbel)

BLANCO en het landgoed Gut Böckel, dat is een match made in heaven. De ideale locatie om BLANCO UNIT in de spotlight te zetten. Drie functies van de waterzone in de keuken – drinken, voorbereiden en schoonmaken – worden nu verenigd in deze naadloze oplossing. De kraan ondersteunt de dagelijkse taken waarbij water nodig is door de kraan, spoeltafel en afvalsysteem te combineren. Geen verschillende op zichzelf staande oplossingen die samenkomen, wel een perfect geïntegreerd systeem. “De keuken is meer en meer een plek waar vrienden en familie elkaar ontmoeten”, weet BLANCO. “We mogen echter niet vergeten dat er ook hard in wordt gewerkt. De werkplek moet dus groot genoeg zijn en de uitrusting zeer betrouwbaar. Een BLANCO UNIT komt aan deze eisen tegemoet. De componenten vormen samen een functionele, naadloze oplossing zodat alle beschikbare kastruimte ten volle wordt benut.”

Stel zelf je gewenste BLANCO UNIT samen in drie simpele stappen.

Functionaliteit en individualiteit zijn tijdens de wereldwijde pandemie nog belangrijker geworden. Het motto van de huisshow van Brigitte Küchen was dan ook New Perspectives en de voorgestelde nieuwe collectie brengt een veelheid aan innovaties en creatieve ideeën die de keuken nog individueler en eigentijdser maken. “Een belangrijke stap bij Brigitte zijn de twee nieuwe corpuskleuren Onyx Grey en Dark Black maar vooral het feit dat voor het eerst de kleur ook binnenin wordt doorgetrokken. Keukenplanners zijn dus in staat om binnen en buiten hetzelfde decor te plannen.” Bovendien is er een grote uitbreiding van het werkbladassortiment met elf chique decors, drie in FENIX-materiaal, en twee extra werkbladdiktes (17 en 80 millimeter). “We beginnen vol positieve verwachtingen aan ons jubileumjaar 2022”, klinkt het bij Brigitte dat volgend jaar haar honderdste verjaardag viert.

Nog individueler, nog eigentijdser. (Foto: Brigitte Küchen)

Keller Keukens palmde samen met Jetstone het Haferhaus van Gut Böckel in. Hier presenteerde Keller Keukens vier nieuwe keukenontwerpen, eentje in de vier woonstijlen waarrond de keukenfabrikant steeds werkt: modern, klassiek, landelijk en industrieel. Naast deze vier nieuwe keukenontwerpen introduceert Keller Keukens ook het nieuwe Colour Concept, een fraaie en compacte manier om het uitgebreide kleurenprogramma in de showrooms te kunnen presenteren. Een compleet vernieuwde inspiratiebrochure én een nieuwe editie van het gekende Keller-kookboek geven de consument zowel keuken- als kookinspiratie. “Een mooie uitbreiding van het omvangrijke pakket promotie- en presentatiematerialen”, aldus de fabrikant die staat te popelen om ook in België voet aan grond te zetten.

De industriële keuken- en woonstijl doet denken aan oude (fabrieks)gebouwen en lofts. Wit, zwart en alle grijstinten zijn alomtegenwoordig. (Foto: Keller Keukens)

Een nieuw kleurconcept met grey, blue en green (grijs, blauw en groen) als centrale kleuren, dat is het kleurensysteem day2night van Lechner: “Met Morning, Day en Night nemen we je mee doorheen de dag. We koppelen en er meteen een bepaald materiaal aan vast. Morning zijn glazen decors, de lichtste tinten van dit kleurensysteem laten elke ruimte stralen. De Day-decors overtuigen dan weer door hun sterke kleurintensiteit en behoren tot de nieuwigheden in de laminaatsector. Wie donkere, gedempte tinten de voorkeur geeft, vindt deze elegante compactdecors in de velvet Night-lijn. Het matte oppervlak van de velvet-decors voelt warm en fluweelachtig aan. Leuk voordeel aan dit kleurconcept: je kan heel makkelijk verschillende tinten met elkaar combineren. Het resultaat is steeds een plaatje.”

Een Day Green-werkblad mooi gecombineerd met een Morning Green-achterwand. (Foto: Lechner)

Het grootste nieuws bij Leicht noteren we meteen bij het binnenkomen van de toonzaal in Architekturwerkstatt. Vanaf nu voegt de fabrikant namelijk steeds de slagzin ‘Architectural Kitchen’ toe aan haar logo, een duidelijk statement van zijn positionering. “Het gaat zelfs verder dan keukens alleen”, aldus Leicht. “Keukens en woonruimtes versmelten meer en meer tot één geheel en ook badkamers krijgen vaak dezelfde look. We spelen dan ook in op deze trend met het M8 uittreksysteem en de verderzetting van Bossa, ons programma met echt hout. Bossa is verkrijgbaar in twee fineren: licht eik met een Scandinavische uitstraling en donker walnoot dat doet denken aan de Italiaanse ‘grandezza’.

Alle frontjes van alle meubels, zowel in keuken als woonruimte, in hetzelfde fineer dankzij het Bossa-programma van Leicht.

Begin dit jaar zagen we een complete vernieuwing bij de koelkasten van Liebherr, tijdens de Küchenmeile werd deze vernieuwingsronde ook doorgetrokken in de vriezers. In lijn met de koelkasten zijn de vriezers ingedeeld in vier series: Pure, Plus, Prime en Peak, gaande van het instapmodel tot high-end. Alle toestellen, uit welke serie ze ook komen, zijn voorzien van de NoFrost-technologie die zowel de inhoud als de vriezer zelf compleet ijsvrij houdt en ontdooien dus meteen volledig overbodig maakt. “Wie graag een feestje organiseert, heeft met onze innovatieve IceTower een sterke bondgenoot”, leert de fabrikant ons. “Hier plaats je bijvoorbeeld enkele pizza’s of flessen drank gewoon rechtop in twee verticale boxen en maak je met de geïntegreerde IceMaker voldoende ijsblokjes voor de drankjes die je wil serveren.”

De koelkast met laden op telescopische rails en OpenStage-concept nodigde bezoekers uit de showroom van Liebherr in Architekturwerkstatt te ontdekken

De feeststemming bij Nolte was compleet. Net voor de Küchenmeile van start ging, werd de grote uitbreiding van de showroom gefinaliseerd. Voeg daarbij eindelijk weer publiek dat van de nieuwigheden mag komen proeven. De bestaande oppervlakte van de showroom werd uitgebreid met maar liefst 3.800 vierkante meter tot een totale oppervlakte die de 7.000 vierkante meter overschrijdt. Zeg niet langer showroom of toonzaal meer maar wel Nolte Forum waar verschillende themazones hun plaats kregen en de nieuwigheden nog steeds prominent in de spotlight staan. Eén van deze themazones, Nolte Living, laat bezoekers nadenken over hoe de keuken en de woonkamer elkaar ondersteunen en hoe met keukenmeubilair ook een woonkamer ingericht kan worden.

Nolte: “Keuken en woonkamer versmelten meer en meer tot één geheel. Daar liggen kansen voor keukenhandelaren.”

Eindelijk weer een beursstand. De zucht van opluchting die Novy slaakte, was duidelijk hoorbaar. “We lanceerden de voorbije maanden een pak nieuwe producten”, klonk het. “Inderdaad, ook tijdens de pandemie bleven we nieuwigheden ontwikkelen en uitbrengen. Voor het eerst kunnen we ze live tonen.” De nieuwe Panorama 120 met vijf kookzones was één van de blikvangers: 120 centimeter breed, vijf kookzones en een krachtige afzuigtoren die enkel zichtbaar is wanneer hij actief wordt gebruikt. “Typisch Novy”, horen we op de stand. Ook typisch Novy is het aanwenden van een beursstand om een prerelease aan het publiek te tonen. Centraal op de stand ontdekken we de eilanddampkap Phantom, standaard uitgerust met recirculatie en beschikbaar met ophangkabels of in een frame. Het licht doorschijnend glas maakt van Phantom een ware eyecatcher, de vier hoekspotjes brengen het box-in-box design tot leven.

Systemceram breidt de al omvangrijke en succesvolle Genea-serie spoeltafels nog verder uit met de Genea 60. Naast de royale spoelbak heeft deze een klein afdruipgedeelte. “Klanten die zoeken naar een allrounder die maar weinig plaats inneemt maar toch optimaal functioneert, komen automatisch bij de Genea 60 uit”, stelt de fabrikant. De hele familie, dus ook de Genea 60, kan als inbouw- of onderbouwspoeltafel worden geïnstalleerd of ook vlak in het werkblad. Bijzonder aan de Genea 60 is, tenminste als het werkblad voldoende diep is, dat deze 90 graden gedraaid kan worden geïnstalleerd zodat het werkblad zich volledig vooraan bevindt.

Weinig plaatsverlies voor een optimale functionaliteit. (Foto: Systemceram)

De naam Vikicks zegt je waarschijnlijk (nog) niets. Het is een nieuw merk dat door het eveneens Nederlandse PlasmaMade boven het doopvont werd gehouden. “We ontwikkelden een nieuwe plasmafilter die enkel de kookgeuren uit de lucht filtert vooraleer deze opnieuw in de keuken wordt geblazen”, aldus oprichter Martin Van der Sluis. “De positionering hiervan in de markt is totaal anders dan de filters van PlasmaMade, daarom opteerden we voor een heel nieuw merk. Ik vergelijk het graag met Mercedes en Skoda, allebei heel goede wagens maar niet dezelfde positionering dus een ander merk. We willen wel duidelijk stellen dat qua geurfilter de producten van Vikicks de beste in hun soort zijn. Dat verzekeren we je.” 

Vikicks maakt plasmafilters toegankelijk voor iedereen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details