NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Keukenkraantrends: tien om te zien!
Een eigentijdse maar warme combinatie van donkere keukenfronten en spoelbak met de koperkleurige Atlas Neo-kraan van Franke.

Keukenkraantrends: tien om te zien!

Van alle toestellen en hulpjes in de keuken wordt de kraan misschien wel het meest gebruikt. Belangrijk dus om de klant goed te adviseren bij zijn keuze. Welk comfort wenst hij? Naast het functionele is er uiteraard ook het esthetische aspect, met de kraan als puntje op de i van het keukendesign. De tien voornaamste trends? We lichten ze graag toe. 

1. Mat zwart

Kranen met een matzwarte finish doen het nog steeds goed, ondanks het feit dat het in het interieur anno 2023 allemaal wat warmer mag. Deze trend is uiteraard niet nieuw, maar zet zich in 2023 nog wel door. Zo breidt Grohe het aanbod verder uit met de kleur Phantom Black, extra duurzaam en goed bestand tegen corrosie, verkleuring, krassen en vingerafdrukken. Nu al beschikbaar voor een aantal modellen en vanaf 1 mei onder meer ook voor de awardwinnende keukenmengkraan Grohe SmartControl met intelligente knop vooraan op de kraan. 

Grohe SmartControl-keukenmengkraan in de nieuwe kleur Phantom Black.

2. Warme metaalkleuren

Ook al is mat zwart een blijver, toch ondervindt deze finish steeds meer concurrentie van diverse metaalkleuren. Naast Gun Metal, als tegenhanger van zwart, doen dus vooral de warmere kleuren het goed. Denk daarbij aan geborsteld koper, maar ook goud in diverse nuances zoals honing- of roségoud. Vaak worden deze kleuren aangeboden met een PVD-coating die het oppervlak extra beschermt tegen verkleuring, slijtage en krassen. 

De Selsiuz-kokendwaterkraan met nieuw Hexagon-design, hier in de kleur Copper. Ontwerp: Osiris Hertman. (foto Dekker Zevenhuizen)

3. Esthetische eenheid 

Het esthetische totaalplaatje is natuurlijk essentieel, met een bijpassende zeepdispenser en spoelbak of –tafel bijvoorbeeld. Dit neemt uiteraard niet weg dat een koperkleurige kraan ook smaakvol kan gecombineerd worden met bijvoorbeeld een zwarte spoelbak. Elders enkele koperkleurige accessoires of accenten voorzien kan het effect versterken. Of je gaat resoluut voor één kleur en bijgevolg een rustgevend geheel. Onder meer Blanco speelt hierop in met Blanco Unit: spoeltafel, keukenkraan en ook afvalsysteem perfect op elkaar afgestemd.

Een eigentijdse maar warme combinatie van donkere keukenfronten en spoelbak met de koperkleurige Atlas Neo-kraan van Franke.

4. Ronde vormen

Samen met de warmere kleuren doen ook de organische vormen het goed in het interieur. Dit vertaalt zich ook in meer afgeronde, vloeiend vormgegeven en vaak ook elegante keukenkranen. De scherpe kantjes zijn eraf, letterlijk.

Blanco Unit met Silgranit-spoelbak en kraan in de nieuwe kleur vulkaangrijs, net wat zachter en warmer dan zwart.

5. Onweerstaanbare ‘aantrekkingskracht’

Een uitgesproken trend die het gebruiksgemak ten goede komt, is deze van de flexibele handdouche die op zijn plaats wordt gehouden met een magneet. Deze gaat ondertussen al een tijdje de concurrentie aan met de uitrekbare uitloop en wint duidelijk aan terrein. Terecht! 

Een keukenkraan die uitblinkt in beweeglijkheid: Move van Nobili, voorzien van een handdouche met dubbele actieradius.

6. Onderscheidend design 

Aan elegant keukenkraandesign geen gebrek. Ook het designminnend publiek – met budget – op zoek naar onderscheidend design komt aan zijn trekken, weliswaar nog steeds in mindere mate dan met het kraanwerk in de badkamer. Niet onlogisch, aangezien het gebruikscomfort in de keuken primordiaal blijft. ►

Eigenzinnige blikvanger in de vorm van de Galileo-keukenkraan, nieuw van het Italiaanse FIMA Carlo Frattini. Ontwerp: Bertone Design.

7. Handenvrije bediening

Het blijft een nichemarkt, maar niettemin belangrijk: de keukenkranen met handenvrije of easy-touch bediening. Ideaal voor zij die uit zijn op gebruiksgemak en hygiëne. De Atlas Neo Sensor-kraan van Franke is hier een voorbeeld van.

Altlas Neo Sensor-kraan van Franke.

8. Kokend water… en meer

In het hogere segment wordt de kokendwaterkraan een onderdeel van de standaard keukenuitrusting. Steeds vaker wordt er geopteerd voor kranen die verschillende watersoorten combineren: kokend, gekoeld en bruisend. Zo kan je al sinds 2018 met de Quooker CUBE-kraan naast 100 graden Celcius kokend water ook gekoeld gefilterd (bruis)water uit deze kraan tappen. Nieuw is de Quooker Cold Water Filter waarmee de consument een laagdrempeligere oplossing krijgt om naast kokend water zijn kraanwater om te zetten naar gefilterd water op leidingtemperatuur. Personalisatie, op maat van de behoeften van de klant, is het motto. 

Quooker verruimt het duurzaam assortiment met de Cold Water Filter.

9. Gefilterd drinkwater

Ook wie enkel gefilterd drinkwater wenst – en dus geen kokend water – wordt op zijn wenken bediend. Ondertussen bieden al heel wat merken diverse filtersystemen aan, waaronder ook Blanco met drink.filter EVOL-S Pro die een iF Design Award in de wacht kon slepen. Bijzonder is de Click & Touch-functie waarmee de gefilterde hoeveelheid water via een draaiknop nauwkeurig kan worden ingesteld. Uiteraard is er ook Grohe Blue Pure met diverse filteroplossingen, afhankelijk van het type kraanwater. Van hansgrohe is het Aqittura M91 FilterSystem met keuze uit diverse actieve koolfilters en mineralisatiefilters die verschillende hoeveelheden mineralen aan het water toevoegen. Aqittura M91 SodaSystem biedt naast het filter- en mineralisatiesysteem ook gekoeld bruiswater.

Het Aqittura M91 FilterSystem van hansgrohe met keuze uit diverse actieve koolfilters en mineralisatiefilters.

10. Duurzaamheid

Tot slot is duurzaamheid een thema dat verder aan belang wint. Water- en energiebesparende functies, al aanwezig op heel wat kranen, zijn daar slechts één aspect van. Denk aanvullend aan een CO2-neutrale productie en/of het streven naar plasticvrije verpakkingen. Stapsgewijs wordt er ook werk gemaakt van een meer circulaire economie. Zo zet Grohe in op een Cradle to Cradle Certified® assortiment. Wat deze producten zo bijzonder maakt, is het feit dat ze zo worden ontworpen en vervaardigd dat hun onderdelen aan het einde van hun levensduur te hergebruiken zijn voor nieuwe producten. Onder meer de Grohe Eurosmart Kitchen-keukenkraan is nu Cradle to Cradle-gecertificeerd op niveau Gold.

Paffoni-keukenkraan, verkrijgbaar in een waaier aan kleuren waaronder honinggoud, geborsteld honinggoud, roségoud, zwart nikkel en geborsteld zwart nikkel.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details