NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Jarenlang genieten van een perfecte spoeltafel

Jarenlang genieten van een perfecte spoeltafel

Spoeltafels domineren, net als een werkblad, het uitzicht van een keuken. Het belang van een spoeltafel voor de algemene workflow en functionaliteit van een keuken is groot. Het uitzicht van de unit speelt eveneens een grote rol. Het formaat, de features, het materiaal, … zijn allemaal belangrijke factoren. Bij de keuze van de spoeltafel mag je niet over één nacht ijs gaan, zoveel is duidelijk.

Van elk product een zwarte versie

Klant is koning. Het is aan hem of haar om de juiste materialen te combineren met de juiste functies om zo tot de perfecte spoelunit te komen naargelang de noden en de wensen. We brengen meer en meer tijd door in onze keuken waarbij de spoeltafel het meest gebruikte ‘toestel’ is. Denk maar eens aan de werkzaamheden die je aan of in de spoeltafel uitoefent.

Inbouwmethodes

Werkbladen en spoeltafels, dat zijn twee belangrijke beslissingen die moeten worden genomen als het gaat om een nieuwe keuken. En laat net deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Uiteraard omdat een spoeltafel in het werkblad wordt ingewerkt, maar ook omdat de keuze van het werkblad mede de keuze van de spoeltafel zal bepalen. Het is immers niet mogelijk om zomaar elke spoeltafel in elk willekeurig werkblad te verwerken. We kennen drie manieren om een spoeltafel in te bouwen: vlakbouw, opbouw en onderbouw.

Vlakbouw betekent dat de spoeltafel zo wordt gemonteerd dat de rand van de spoelunit en het werkblad één geheel vormen. Het werkblad en de rand van de spoelunit lopen naadloos in elkaar over. Dit zorgt voor een gemakkelijke reiniging van zowel werkblad als spoeltafel. Hygiënisch en strak. Deze manier van monteren zien we vaak bij werkbladen in graniet en composiet.

De term onderbouw vertelt meteen waar het bij deze methode om gaat. De spoelunit wordt onder het niveau van het werkblad gemonteerd  om het bruikbare oppervlak van het werkblad te vergroten. Hetzelfde voordeel als bij een vlakbouwspoeltafel geldt ook voor onderbouwmodellen. De plaatsing zorgt voor een gemakkelijk onderhoud van zowel werkblad als spoelunit. We zien deze vorm van montage veel bij granieten, houten en volkunststof werkbladen. Bij opbouwspoelunits tenslotte ligt de rand van de spoelunit op het werkblad.

Dekker Zevenhuizen at IMM 2019

Wie dat wenst, kan de uitvoering van de spoeltafel matchen met het kraanwerk. (Foto: Dekker)

 

Materialen

Spoeltafels zijn beschikbaar in een heel arsenaal aan materialen, elk met hun eigen specifieke kenmerken en voor-en nadelen. Het juiste materiaal kiezen, betekent afwegen welke kenmerken en vereisten matchen met de noden en wensen. Uiteraard speelt de compatibiliteit met het gekozen werkblad een rol. In welke mate een gekozen materiaal bestand is tegen warmte, krassen, huishoudelijke producten en andere handelingen zal sowieso de keuze beïnvloeden, net als de look van de spoeltafel. Zo weet je dat roestvrij staal, één van de populaire materialen voor spoeltafels, een degelijk en sterk materiaal is, maar dat het niet krasvrij is. Keramische spoelbakken zijn dan weer vrij krasbestendig en bestand tegen huishoudelijke producten of kokend water dankzij de laag glazuur. Ook de beschikbaarheid in talrijke kleuren is een troef van dit materiaal. Nadeel is de gevoeligheid voor beschadigingen, een gevoeligheid die ze delen met spoeltafels van geëmailleerd plaatstaal. De impact van harde en zware voorwerpen kan leiden tot afgebroken stukjes glazuur. Een relatief lage prijs en een hoge onderhoudsvriendelijkheid zijn de sterke troeven van kunststof. Dit materiaal is echter gevoelig voor kalk dat zich afzet op de spoeltafel en wat tot verkleuring kan leiden. Regelmatig poetsen dringt zich op.

Uitvoeringen en features

Heb je het materiaal en de inbouwmethode gekozen, dan ben je er bijna. De vormgeving speelt een belangrijke rol in het beslissingsproces. Ook de verschillende uitvoeringen die beschikbaar zijn, vragen om een beslissing. Een belangrijke tip voor consumenten blijft: laat je bijstaan door een professional. Een enkele, een dubbele of anderhalve spoelunit? Een spoeltafel met of zonder afdruipdeel? Vandaag zien we dat een grotere bak populairder is dan een kleiner formaat, ondanks de heersende trend dat we met z’n allen kleiner (moeten) gaan wonen. Ruimte om in te werken blijkt de drijfveer te zijn. Daarnaast opteren we vaak voor praktische features die de dagelijkse handelingen vergemakkelijken: druk- of draaiknop om het ventiel te bedienen zodat je niet weer in het vuile water moet, een ingewerkte zeepdispenser, accessoires die naast of in de spoelbak geplaatst worden om specifieke handelingen uit te voeren en zo meer. De spoeltafel wordt meer en meer een ‘werkcentrum’. Wie kiest voor een kleinere spoeltafel, krijgt meer werkbladruimte vrij. Door handige accessoires toe te voegen wordt de spoeltafel een verlengstuk van het werkblad.

We brengen veel tijd door in een keuken. In en rond de spoeltafel gebeurt ongeveer twee derde van de arbeidstijd in een keuken. Te veel tijd om de keuze van een spoeltafel ondergeschikt te maken aan andere keuzes.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details