NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Inox is here to stay

Inox is here to stay

We kunnen er niet langer om heen. Keukens in roestvrijstaal, al lang het meest gebruikte materiaal in professionele omgevingen, komen meer en meer ter sprake als het gaat om een nieuwe particuliere keuken. Een werkblad, een spoelbak of een gehele keuken in inox, alles kan.

Roestvrijstaal in combinatie met andere materialen levert een mooi resultaat op. (Beeld: Reginox)

 

Noem het inox, roestvast staal, rvs of roestvrijstaal, we bedoelen met deze verschillende benamingen steeds hetzelfde materiaal. Met steeds dezelfde eigenschappen. Het staat buiten kijf dat inox een sterk en kwalitatief materiaal is. Voeg daarbij dat het een erg hygiënisch materiaal is dat bovendien weinig onderhoud vergt en de top drie van meest gewaardeerde eigenschappen is gevormd. Bijkomende eigenschappen, handig voor gebruik in keukens, zijn de bestendigheid tegen hitte (pas toch maar op met kokend hete potten en pannen rechtstreeks op het oppervlak te zetten, een onderlegger is geen overbodige luxe), de bestendigheid tegen zuren, de bestendigheid tegen water (dat is evident) en dat het materiaal ontzettend lang meegaat. Wat wel zal gebeuren in keukens die frequent gebruikt worden: je zal op het werkblad en de spoeltafel zien dat dat ze gebruikt worden. Krassen zijn onvermijdelijk: messen, staalwol, sleutels, en zo meer laten hun sporen na. Maar net dat geeft, althans volgens zij die voluit kiezen voor een keuken in inox, de charme aan de keuken.

Wat is inox?

Inox is een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Wikipedia leert ons bovendien dat we pas van roestvast staal kunnen spreken als er minimaal 11 tot 12 procent chroom en maximaal 1,2 procent koolstof wordt gebruikt. De roestvastheid ontstaat wanneer het chroom in aanraking komt met zuurstof. Dit vormt meteen een onzichtbaar laagje chroomoxide, ook wel de oxidehuid genoemd.

Het oxideren van materiaal tast meestal dat materiaal aan, zoals roest doet. In sommige gevallen vormt de oxidehuid echter een bescherming tegen allerlei andere aanvallen. En dat is het geval met het laagje chroomoxide. Deze treedt op als buffer tegen vocht en zal op die manier het onderliggende metaal tegen verdere roestvorming (oxidatie) beschermen. De combinatie van deze eigenschappen maakt inox als materiaal voor gebruik in keukens een slimme keuze. Daarnaast zien we het materiaal verschijnen in een heel breed scala aan toepassingen: voedingsindustrie, mechanische industrie, hang- en sluitwerk, bevestigingsartikelen, assen, fittingen, verspaanbare onderdelen, farmaceutische industrie, constructie, chemische en petrochemische nijverheid.

Geen probleem voor wie veel morst tijdens het koken: het roestvrijstalen werkblad is zeer onderhoudsvriendelijk.

 

Het oog wil ook wat

Het samenspel tussen de positieve en de negatieve eigenschappen van een bepaald materiaal beïnvloeden heel sterk de keuze. Helt de balans in het voordeel ervan of niet? Wat zeker ook een invloed heeft op deze balans is de esthetiek, de vormgeving, of simpelweg gezegd: is het eindresultaat mooi? Is daar het antwoord neen, dan valt dat materiaal hoogstwaarschijnlijk af, toch als het gaat om een particuliere keuken. Is het antwoord ja, dan hoeft de mix van eigenschappen niet noodzakelijk de beste mix te zijn. De combinatie van eigenschappen en esthetiek die de klant het meest aanspreekt, wint het pleit. Het oog wil ook wat en dat oog is meestal de beslissende factor. Inox leent zich uitstekend tot maatwerk. Het naadloos inlassen van een spoelbak, een afdruipvlak inwerken of toch werken met sleuven, op de correcte plaatsen uitsparingen maken voor een fornuis, teppan yaki, de stopcontacten en ga zo maar door.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details