NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
‘In de toekomst zal de showroomverkoper zich meer ontwikkelen tot een binnen­huisarchitect’
Benjamin François

‘In de toekomst zal de showroomverkoper zich meer ontwikkelen tot een binnen­huisarchitect’

Het veranderende keukenlandschap, vooral door de vastgelopen woningmarkt, dwingt starters tot compactere oplossingen. Hoewel er een trend is om bedrijfs- en kantoorgebouwen om te vormen tot kleine appartementen, biedt dit geen alomvattende oplossing voor het woningprobleem in België. Dit heeft een aanzienlijke impact op de keukenmarkt, waardoor showroomverkopers moeten evolueren naar binnenhuisarchitecten.

De rol van rol van banken bij het verstrekken van hypotheken aan jongeren is substantieel veranderd. Jongeren moeten nu meer eigen geld inleggen, waardoor de financiering van extra’s zoals een nieuwe keuken beperkt wordt. Dit heeft directe gevolgen voor de keukenbranche, waarbij showroomverkopers zich moeten aanpassen.

Ze zullen steeds meer moeten fungeren als binnenhuisarchitecten om een breder scala aan adviezen te bieden. Het is niet langer voldoende om alleen kennis te hebben van keukenapparatuur; de focus verschuift naar het helpen van klanten bij het maken van duurzame keuzes op de lange termijn.

Een andere verschuiving is dat consumenten langer in hun huidige woning blijven en daarom eerder neigen naar het upgraden van hun keukenapparatuur in plaats van te verhuizen naar een nieuwe woning. Dit creëert een vraag naar nauwkeurig advies over maatvoeringen en installatie, vooral met betrekking tot inbouwapparaten.

Met name kleine keukenspeciaalzaken, die van nature flexibeler zijn, kunnen goed inspelen op deze veranderingen. Ondernemers in de keukenbranche worden aangemoedigd om een netwerk van professionele installateurs en monteurs op te bouwen om aan de nieuwe vraag te voldoen.

Daarnaast is er een duidelijke trend naar kleiner wonen, vooral bij jongere consumenten. Dit leidt tot een zoektocht naar efficiëntere keukenindelingen en multifunctionele keukenapparatuur die minder ruimte in beslag neemt. Duurzaamheid speelt ook een grotere rol, vooral als gevolg van veranderende eetgewoontes, zoals de verschuiving naar veganisme.

De opkomst van sociale media, zoals Instagram en Pinterest, heeft consumenten tegelijk visueel beter geïnformeerd gemaakt. Klanten komen steeds vaker naar de showroom met eigen foto’s en ideeën. De kracht van een goede adviseur ligt nog steeds in de creativiteit om het door de consument gecreëerde beeld in de meest praktische vorm te realiseren. Kortom, de komende jaren beloven ingrijpende veranderingen in de keukenbranche, waarbij aanpassingsvermogen, creativiteit en ondernemerschap essentieel zullen zijn voor succes.” 

Benjamin François
Business Unit Manager Built-In & KRT

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details