NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
In beeld of niet, that’s the question!
Tal van fabrikanten zetten in op de ontwikkeling van kookveldafzuiging. (Foto: Miele)

In beeld of niet, that’s the question!

Maar dat betekent niet dat op esthetisch vlak de eisen minder worden. Het oog wil ook wat. Inzetten dus op technologie en esthetiek!

Wat we al jaren weten en wat ook steeds duidelijk werd (en wordt), kreeg tijdens de lockdown nog een ferme boost erbovenop. De keuken heeft de koppositie ingenomen in een woning wat betreft ‘kloppend hart’. In tegenstelling tot vroeger, toen de keuken in een ruimte apart werd verstopt en het uitsluitend diende om eten te maken, is de keuken vandaag een pronkstuk. Meer zelfs, keuken en woonruimte versmelten tot één groot geheel, met alle gevolgen van dien. Bij de dampkappen zagen we twee duidelijke tendensen, ofwel als echte eyecatcher zichtbaar, ofwel zo min mogelijk visueel aanwezig. Zowel qua technologie als esthetiek zagen we bij de verschillende fabrikanten een pak innovaties verschijnen.

De kookdampen verwijderen daar waar ze ontstaan. (Foto: V-ZUG)

Technologische stappen

Leggen we ons oor te luister bij de verschillende fabrikanten die dampkappen ontwikkelen en produceren, dan is de boodschap unaniem. Een dampkap moet doen waarvoor ze gemaakt wordt, namelijk op een zo efficiënt mogelijke wijze storende kookdampen en -geuren uit de keuken verwijderen, liefst zo snel mogelijk en liefst zo stil mogelijk. Deze laatste eis wint pijlsnel aan belang aangezien keukens een veel prominentere rol innemen dan vroeger het geval was. Niemand die graag zijn leuke gesprekken op het einde van een werkdag of om het weekend in te zetten al roepend moet doen, laat staan ze niet voeren omdat de dampkap het hoogste woord voert. Ook daarin zijn alle fabrikanten unaniem, ze leveren enorme inspanningen om de dampkappen om te vormen tot technische hoogstandjes die hun werk doen zonder (qua geluid dan) op te vallen. Fluisterstil is het doel, met een beetje luider zijn ze niet tevreden. Ook de manier waarop de dampen en geuren worden weggewerkt wordt minutieus bekeken. Het houdt bovendien niet op bij het simpelweg wegwerken ervan, ook het filteren ervan staat hoog op de prioriteitenlijst, zeker wanneer recirculatie in het verhaal komt.

Zelfs in een zwevend keukenblok is kookveldafzuiging mogelijk. (Foto: BORA)

Lucht blijft binnen

Heel eenvoudig uitgelegd zuigt een recirculatiedampkap de lucht tijdens het koken op, filtert deze en blaast die dan opnieuw de keuken in. Meteen valt op dat de traditionele manier waarop dampkappen werken – de lucht doorheen een muurdoorvoer naar buiten blazen – helemaal anders is dan deze recirculatietechnologie. Het grootste verschil: een muurdoorvoer is niet langer nodig voor wie een recirculatiesysteem kiest. Geen gat in de muur betekent dat de warmte binnenblijft in de winter (en dus de kou buiten) en andersom in de zomer. Een absolute noodzaak voor wie in een passiefhuis woont of er eentje wil optrekken. Al zijn er vandaag de dag ook systemen die een muurdoorvoer hermetisch kunnen afsluiten wanneer deze niet in werking is en op die manier ook de kou buiten houden in de winter. Door toevoeging van een hele reeks performante filters zorgen de recirculatiedampkappen er bovendien voor dat ook schadelijke deeltjes en irritante geurtjes niet opnieuw de keuken inkomen. Recirculatie beperkt zich niet tot kookveldafzuiging of afzuiging via een dampkap boven het kookveld of aan de wand, de technologie is universeel toepasbaar.

Dampkappenfabrikant Novy heeft naast kookveldafzuiging ook esthetische (gependelde) dampkappen in haar gamma.

Visuele rust

Terwijl de ene kiest voor een systeem dat de kookdampen wegzuigt daar waar ze ontstaan, namelijk meteen in het kookveld zelf, opteert de andere toch voor een klassiekere opstelling met de dampkap boven het kookveld. De dampen stijgen vanzelf, weet je wel. Een voordeel van de kookveldafzuiging, en bij uitbreiding de telescopische modellen waarbij de dampkap in het werkblad verstopt zit en pas tevoorschijn komt bij het koken zelf, is het feit dat de dampkap als het ware niet aanwezig is. Wanneer er niet wordt gekookt, zie je de dampkap niet en dat creëert een visuele rust waarnaar de fans van dit systeem op zoek gaan. Een extra troef bij de trend dat keukens en leefruimtes met elkaar versmelten. Ook wanneer de oppervlakte van de keuken niet zo groot is, is de kookveldafzuiging een handige bondgenoot.

Meer dan een dampkap alleen. (Foto: Berbel)

Doelbewust zichtbaar

Het tegenoverstelde concept heeft uiteraard ook zijn aanhangers. In plaats van het verwijderen van de dampkap uit het zicht kiezen deze mensen er bewust voor ze in beeld te hebben. Een extra designelement in het interieur als het ware. Deze trend is niet onopgemerkt voorbijgegaan aan de dampkappenfabrikanten waarbij een heel deel hier mooi op inspeelt. Qua design zien we de mooiste, grootste of extravagantste dampkappen verschijnen. En daar blijft het niet bij. Verschillende fabrikanten bieden de dampkappen ook aan als verlichtingsarmatuur, zonder afzuiging uiteraard. Het zorgt er meteen voor dat dezelfde esthetiek vanuit de (open) keuken wordt doorgetrokken in de leefruimte. Een ander soort visuele rust ontstaat.

Dampkap en verlichtingsarmatuur in één opvallend geheel. (Foto: Wave Kitchen Products)

We zien bovendien bij een aantal fabrikanten de zogenoemde multifunctionele systemen verschijnen die een dampkap, legplanken, frames om kookgerei aan te bewaren en verlichting in één geheel samenbrengen. Een eyecatcher van formaat maar met functionele troeven die doelbewust zichtbaar worden uitgespreid. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details