NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Hoe de moderne keuken technologie stimuleert
Jan De Moor, National Business Development Manager BeNeLux ELICA

Hoe de moderne keuken technologie stimuleert

In de jaren ’70 bouwde de Belg een huis met imposante inkomhal. De keuken was een smalle achterkamer van twee op zes meter met een gesloten deur. Vandaag is de keuken het hart van iedere moderne woning. Rond het keukeneiland wordt niet alleen meer gekookt. We eten er, praten er bij en aperitieven er. De kinderen maken er zelfs hun huiswerk. Die evolutie brengt technologische vernieuwing met zich mee. 

Kijk maar naar de moderne dampkappen. De dampkap was vroeger een noodzakelijk kwaad en er werd weinig of geen aandacht aan besteed. Vandaag zien we echter dat niet alleen esthetiek, maar ook efficiëntie en (het gebrek aan) geluid een belangrijke rol spelen in het keuzeproces. De komende jaren zal de dampkap nog vaker een voorbeeld van design zijn. Esthetiek, functionaliteit en technologie spelen een steeds grotere rol.

De ingebouwde, bijna onzichtbare dampkap is al enorm populair, zeker bij eigenaars van een open keuken met kookeiland. Ook de populariteit van kookplaten met geïntegreerde afzuiging zal blijven toenemen. Plots ontstaat er extra ruimte boven de kookplaat. Consumenten waren vroeger bang van de geïntegreerde afzuiging omdat het systeem ingaat tegen de natuurwetten. Maar vandaag bestaan er systemen die sterk genoeg zijn om stijgende dampen naar beneden te zuigen, zonder grote geluidsoverlast.

Nog een nieuwe trend is de designdampkap. Waar de Belg zijn dampkap vroeger graag weggewerkt zag, wordt ze nu steeds meer een eyecatcher. Zeker in een strakke, open ruimte geeft een esthetische dampkap de keuken meer karakter. Aanpasbare verlichting maakt het plaatje compleet. Tijdens het koken gebruik je koud, efficiënt licht. Tijdens het aperomoment of het etentje switch je naar warm en gezellig licht.

Technologische vernieuwing maakt dat een dampkap vandaag meer doet dan geurtjes afzuigen. Ze doet dat bovendien ook zonder het milieu te belasten. Zo zetten gespecialiseerde fabrikanten steeds meer in op ingebouwde regenereerbare koolstoffilters. Die zorgen voor hoge luchtzuivering zonder afvoer naar buiten toe en werken perfect samen met ventilatiesystemen. Vooral in de nieuwbouwwoningen is deze technologische evolutie een grote stap vooruit. Keramische filters zijn duurzame filters want ze hebben een efficiëntie van 80 procent en kunnen tot 5 jaar gebruikt worden.

De Belg eet en kookt graag. Het aantal hobbykoks in ons land is haast niet te tellen. En die hobbykok vraagt natuurlijk het beste van zijn keuken. Ook daar ontstaat een opportuniteit voor dampkapfabrikanten. Het is maar een kwestie van tijd voor de Belgische keukens worden uitgerust met semiprofessionele dampkappen met de prestaties en look and feel van een industriële dampkap, maar ook het gebruiksgemak van een normale thuisdampkap. 

De tijd dat de dampkap er enkel was om geurtjes af te zuigen, is met andere woorden al lang voorbij. Moderne dampkappen en kookplaten combineren esthetiek en functionaliteit en geven zo elke maaltijd een extra dimensie. Kortom, dat kleine keukentje van vijftig jaar geleden valt in niets meer te vergelijken met de hoogtechnologische keukens waar mensen vandaag en in de toekomst hun kooktalent etaleren. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details