NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Het keukenparadijs ligt langs de A30

Het keukenparadijs ligt langs de A30

Wie september zegt, zegt Küchenmeile A30. Althans voor de keukenprofessionals. Alle fabrikanten in de nabijheid van de autostrade A30 organiseren dan tegelijkertijd hun opendeurdagen. Handig voor de bezoekers die zo de (verre) verplaatsing slechts één keer hoeven te maken om toch alles, voor zover dat mogelijk is, te ontdekken. 

In een niet zo brede omtrek rond de autostrade A30 waan je jezelf in een waar keukenparadijs. Wie de trip maakt weet dat wanneer je Nobilia aan de horizon ziet verschijnen, je bijna bent waar je elk jaar moet zijn. Rondom de A30 liggen de keukenfabrikanten verspreid. En om het de bezoekers gemakkelijk te maken, organiseren ze gelijktijdig hun grote opendeurdagen. Wie ze allemaal wil zien, heeft beslist te weinig tijd. Zeker als je de extra events ook wil inplannen. 

Het succes van de gezamenlijke opendeurdagen en de grote toestroom aan keukenprofessionals zorgt er ook voor dat keukenfabrikanten en fabrikanten van keukentoebehoren die dagen rondom de A30 aanwezig wilden zijn. Zo ontstonden Area30, house4kitchen, KitchenCenter Löhne, Architekturwerkstatt. En vonden enkele fabrikanten de weg naar Gut Böckel, een knap gerestaureerd landgoed in Rödinghausen. 

Lechner introduceerde enkele nieuwe afwerkingen qua werkbladen en spatwanden. Hier de combinatie van een werkblad in natuursteen (Foggy Black) met een glazen spatwand (Into The Woods).

Area30 en Cube30

Area30 is een gevestigde waarde in Löhne, Cube30 komt net kijken. Met slechts zestig meter tussen de ingang van beide locaties werd een gedeeld bezoek heel eenvoudig. Cube30 is een permanente showroom waar vandaag de Oostenrijkse fabrikant Walden en het Duitse Neue Alno gehuisvest zijn. Hierover leest je meer verderop in dit dossier. 

Area30 is dan weer een tijdelijk beursgebouw. Onder het motto ‘Area30 design. kitchen. technics’ groeide het event, dit jaar toe aan haar negende editie, tot wat wel eens het grootste tijdelijke beursgebouw in Europa wordt genoemd. Dit jaar toonden meer dan 130 exposanten hun nieuwe of recente ontwikkelingen. Het bezoekersaantal steeg opnieuw en kwam voor het eerst heel dicht in de buurt van de magische grens van 15.000. De teller hield halt op 14.817 en dat is een stijging met maar liefst 13,3 procent. De bezoekers kwamen van dichtbij (Duitsland, Nederland, België) en van ver (Turkije, Oekraïne), tot zelfs heel ver (China, Mexico, Vietnam, Iran, Australië, Nieuw-Zeeland). De aantrekkingskracht van gevestigde namen (Grohe, Hansgrohe, Compusoft, Samsung, Quooker, BORA, Novy) en enkele gekende fabrikanten die voor het eerst deelnamen (Allmilmö, Haier met de focus op de inbouwtoestellen van Candy Hoover) bleek voor de bezoekers groot genoeg om de verplaatsing naar Löhne te maken.

Drie nieuwe toestellen in dezelfde familie zorgen voor een harmonieus uiterlijk. (Foto: Küppersbusch)

Gevestigde waarden

De Duitse fabrikant van keukentoebehoren Naber was traditiegetrouw ook aanwezig als exposant. We vonden hen op de plaats die ze elk jaar innemen. Verderop in dit dossier lees je meer over hun deelname aan Area30. 

Ook aanwezig op hun gekende stekje, fabrikant van keukenwerkbladen en spatwanden in tal van materialen Lechner. Naast een grote hoeveelheid nieuwigheden mikt de fabrikant volop op het vereenvoudigen van het plannen van een keuken. Don’t worry, plan happy was dan ook het beursmotto bij Lechner. Met enkele duidelijke maatregelen wil de fabrikant er voor zorgen dat de keukenhandelaar meer tijd krijgt voor de eindklant: een omschakeling naar prijzen per vierkante meter, een vermindering van het aantal artikelnummers en een herziening van de prijslijst.

Villeroy & Boch breidt haar spoeltafelfamilie Siluet, bekroond met de Duitse Innovation Award 2019, uit met twee nieuwe telgen: de 50 S en de 60 S. Dit zijn meteen de eerste twee items die vervaardigd worden uit het innovatieve materiaal TitanCeram. Dit materiaal biedt dezelfde materiële voordelen van hoogwaardig keramiek. De oppervlakteafwerking CeramicPlus zorgt bovendien voor hygiëne en eenvoudige reiniging. 

Een grote gedeelde stand, met aan de ene zijde Küppersbusch en aan de andere zijde Teka, werd eveneens druk bezocht. Drie nieuwe apparaten in de K-Series 7 van Küppersbusch: een oven met steamer, een compacte oven met magnetron en een volautomatische koffiemachine. De uniforme paneelhoogte, bediening en handgreephoogte van de toestellen in de reeks laten een symmetrische opstelling toe, zowel horizontaal als verticaal. “Het algemene beeld is steeds harmonieus”, klinkt het op de stand. “De vele handige functies en de makkelijke bediening door een aanraking van de vingers komen daar bovenop.” Bij Teka veel aandacht voor de SteakMaster, een inbouwoven met een speciaal programma waarmee steaks perfect klaargemaakt kunnen worden. Daarnaast beschikt de SteakMaster over alle functies van een ‘gewone’ oven. Dankzij de SuperPowerfull-functie bereikt de SteakMaster een temperatuur van 700°C waardoor de steaks naar wens worden bereid. Area30 kreeg de wereldprimeur.

Teka: “SteakMaster, voor de perfecte bereiding van elke steak.”

Gut Böckel

Ook Gut Böckel mag niet op het lijstje van de bezoekers ontbreken. Het imposante landgoed maakt nu ongeveer zestien jaar officieel deel uit van de locaties van de Küchenmeile A30. Jaar na jaar breidde het aantal “standhouders” hier uit, recht evenredig met het aantal gerestaureerde gebouwen. Waar nu het imposante landgoed staat, gebouwd vanaf 1682, stond vroeger een waterburcht, een versterkt kasteel omgeven door een gracht. Over dit kasteel vinden we vermeldingen terug vanaf 1350. 

Vandaag is het hele complex grondig gerestaureerd en vinden er doorheen het jaar tal van evenementen plaats. Küchenmeile A30 is er daar eentje van, net als een jaarlijkse kerstmarkt. Gut Böckel is ook een populaire locatie voor trouwpartijen.

Geïnspireerd door de natuur, de presentatie van de
nieuwigheden bij Jetstone. (foto: Ilco Kemmere Fotografie & Film.)

Virtual reality

Dit jaar vonden maar liefst twintig exposanten Gut Böckel de ideale locatie om zichzelf en hun nieuwigheden en recente introducties aan geïnteresseerde bezoekers voor te stellen. Zo toonde Carat er dat de toekomst van keukenplanning wel eens in de virtual reality kan liggen. Bart van Arkel van Carat: “Voor consumenten die zich moeilijk een beeld kunnen vormen van hoe hun keuken er uit zal zien komt onze virtual reality-module als geroepen. Keukenhandelaren geven dankzij een VR-bril de mogelijkheid als het ware in de getekende keuken rond te stappen.” Het virtual reality-deel trok in het Carat-gebouw veruit de meeste aandacht.

Vorig jaar vierde Jetstone haar 25-jarig bestaan en was de Nederlandse werkbladenfabrikant voor het eerst aanwezig op het landgoed Gut Böckel. “De prachtig gerestaureerde gebouwen lenen zich perfect tot een mooie presentatie”, klinkt het. “We lieten ons inspireren door het boek Form Follows Food van onderzoekster en trendvoorspeller Lidewij Edelkoort. Het boek is een initiatief van composietfabrikant Caesarstone en laat fraai zien hoe kleuren en structuren uit voeding en natuur terugkomen in actuele trends voor keukenwerkbladen. Samen met architect Perry Hanssen vertaalden we elementen uit het boek naar een presentatie genaamd Hexagon: Inspired by nature waarbij de nieuwe kleuren Jet Grey, Primordia, Bromo en Kreta een prominente rol spelen.” Jetstone toonde eveneens in preview een aantal materialen die begin 2020 in de collectie komen.

Sinds 2011 trekt Blanco tijdens de Küchenmeile naar Gut Böckel. De fabrikant stelde er een nieuwe spoeltafelreeks in roestvrijstaal voor (Blanco Classimo) net als een reeks spoeltafels in Silgranit met de nieuwe betonafwerking. Blanco: “Roestvrijstaal is de klassieker onder het materiaal dat voor spoeltafels wordt gebruikt. Het vindt zijn weg naar elk type keuken en is bovendien heel duurzaam. Met de Classimo-familie breiden we ons gamma in roestvrijstaal verder uit. Een tijdloos ontwerp, een royaal volume en een reeks handige details vallen meteen op. Classimo is beschikbaar in verschillende uitvoeringen voor de gangbare kastafmetingen. Bovendien zijn de modellen omkeerbaar zodat voor elke klantbehoefte een oplossing bestaat.”

Stelden ook hun nieuwigheden voor op Gut Böckel: Miele, Bauknecht, KitchenAid, Beko, Grundig, Smeg en Warendorf.

Jaarlijkse hoogmis

Küchenmeile A30, dat is een jaarlijks wederkerend festijn voor al wie interesse in keukens heeft. De data voor de volgende editie zijn nu al gekend. Wie het keukenparadijs in september 2020 niet wil missen, duidt 19 tot en met 25 september in het vet in zijn agenda aan. De hoofdrolspelers en de locaties zijn dezelfde. Het resultaat is ongetwijfeld weer een schat aan nieuwigheden en inspiratie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details