NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Het juiste kookvuur op de juiste plaats
Inductie staat vandaag op nummer 1 qua populairste kookvuren.

Het juiste kookvuur op de juiste plaats

Welk type chef ben je? Het klinkt als een eenvoudige vraag, maar niets is minder waar. Toch is deze vraag het beste beginpunt in elk gesprek als het gaat over de keuze van het kookvuur. De verschillende types kookvuren hebben namelijk allemaal hun specifieke eigenschappen. Een van de vragen die klanten moeten beantwoorden is of ze een vrijstaande kookplaat (bovenop werkblad) of een inbouwkookplaat wensen.

Een klassiek fornuis met moderne technologieën.

Populariteit

Vandaag zien we in de rangschikking het inductievuur op nummer 1 staan. Dat valt vrij eenvoudig te verklaren wanneer we enkele specifieke eigenschappen van inductie opnoemen. We beginnen bij de snelheid waarmee de kookzone warm is. Inductie werkt met een magnetisch veld waardoor de opwarming heel snel gebeurt. Meer zelfs, het is enkel de te verwarmen zone die opwarmt waardoor er ook geen verlies is. Kanttekening: door de werking met een magnetisch veld heb je bij een inductiekookvuur specifieke potten en pannen nodig met een speciale magnetische bodem. Heb je deze niet of heb je je kookpotten al eens op een gasvuur gebruikt, vervang ze dan meteen. Zit het koken er op, dan wacht de chef steevast een minder leuk werkje. Niemand kuist graag de boel op. Een groot voordeel van een inductievuur is wel het makkelijk reinigen ervan. Dat doet de balans nog meer overhellen in de richting van inductie. Ook de veiligheid is niet te versmaden: neem je de pot of pan van het vuur, dan schakelt dit meteen uit. Automatisch. Elk inductievuur is bovendien voorzien van een kinderslot zodat kleine handjes geen ongewenste handelingen kunnen uitvoeren.

Experimentele chef

Hebben de talrijke kookprogramma’s op televisie en de vele kookboeken met (eenvoudige) receptjes je interesse gewekt en wil je deze recepten uitproberen? Kook je graag heel precies? Dan is een gasvuur voor jou de ideale keuze. De nauwkeurigheid waarmee de temperatuur zich laat regelen, is hier een grote troef. Brandt iets aan? De temperatuur is zo verlaagd. Nieuwe potten en pannen zijn evenmin nodig, je kan gerust je set blijven gebruiken. Minpunt: de open vlam die voor kinderen minder veilig kan zijn. Ook het onderhoud is, zeker ten opzichte van inductievuren, wat uitgebreider.

Ook koken op gas blijft hoog scoren. (foto ILVE)

Nog opties

Uiteraard heb je naast de inductievuren en gasvuren nog keuzemogelijkheden. Denk maar aan de elektrische vuren met een vuur dat lang warm blijft waardoor je, als je bijna klaar bent met koken, het vuur al kan uitzetten en gebruik maken van de resterende warmte. Ze warmen een tikkeltje minder snel op dan de opties hierboven waardoor je ook net iets langer moet wachten om met de bereiding van de maaltijd te beginnen. Ook keramische vuren warmen minder snel op en koelen
trager af waardoor het principe van de resterende warmte ook hier geldt. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details