NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Geen keuken zonder kraan

Geen keuken zonder kraan

Een oven is er altijd bij, net als een kookplaat met dampkap (al dan niet geïntegreerd in het werkblad of de kookplaat zelf), een werkblad en… de keukenkraan. Zonder deze laatste sta je nergens. Het is en blijft het meest gebruikte toestel in elke keuken.

Voorspellingen over ‘de keuken van de toekomst’ verschijnen wel eens aan de oppervlakte. Altijd fijn om te lezen hoe trendwatchers en andere specialisten de (nabije) toekomst zien en hoe futuristisch en misschien zelfs shockerend deze visies wel kunnen zijn. Ze houden rekening met tendensen die we vandaag al zien maar durven wel eens out-of-the-box gaan. We zagen de voorbije jaren concepten verschijnen waarbij robots alle taken overnamen, waarbij drones de bestellingen in de winkel ophaalden en netjes in de keuken kwamen leveren (en zelfs in de koelkast of de bewaarkast dropten), waarbij bijvoorbeeld een kookplaat ook gebruikt zou worden als eettafel en daarna omgetoverd kon worden tot multifunctioneel speel- en werkcentrum. Eén constante binnen al deze voorspellingen: de aanwezigheid van de keukenkraan. Toegegeven, het formaat en de vormgeving ervan, daar spreken we ons niet over uit. Smaak is tenslotte een persoonlijk gegeven, net als de stijl van de keuken op zich. Maar een keuken zonder kraan, dat is zelfs voor de meest futuristische en gedurfde toekomstvisies een brug te ver.

Handigheid troef

Een keuken zonder kraan, daar beginnen we niet aan te denken. Maar over de kraan zelf denken de R&D-afdelingen van de kranenfabrikanten dagelijks na. Over de vormgeving, over de bestaande features die misschien nog wat verbeterd kunnen worden en over toevoegingen die het leven van de consument nog makkelijker kunnen maken. De keukenkraan heeft de voorbije jaren al een hele evolutie doorgemaakt, zowel esthetisch als functioneel. In die mate dat menig consument zich wel eens de vraag durft stellen of het nog mogelijk is extra features te ontwikkelen. Een idee dat consumenten van vroeger misschien ook wel hadden toen de keukenkraan een handig item was dat voor koud en warm water zorgde. Zij hadden zich waarschijnlijk nooit kunnen inbeelden dat het mogelijk was een kraan te ontwikkelen met een uittrekbare douche, dat het überhaupt mogelijk was een kraan vlak voor een venster te positioneren en dat venster toch te gebruiken. Lang leve de kraan waarvan het lichaam ‘platgelegd’ kan worden. Wie had er ooit durven dromen dat kranen meer dan koud en warm, maar evengoed koken en bruisend water konden leveren?

Veeleisende consument

Een keukenkraan moet bovenal doen waarvoor ze bedoeld zijn, namelijk water leveren wanneer de gebruiker het nodig heeft. Maar de consument van vandaag verwacht, niet alleen van de keukenkraan maar van elk item dat ze kopen, meer dan dat. Een keukenkraan staat zichtbaar voor iedereen te pronken aan de spoelbak. Iedereen die in de keuken komt (of er naar kijkt wanneer leefruimte en keuken één geheel vormen) ziet de keukenkraan staan.  

We verwachten dan ook dat het een esthetisch pareltje is, een kraan die past in de stijl van de keuken. Fabrikanten ontwikkelen daarom vandaag volop een uitgebreid assortiment dat aan alle mogelijke kraanvragen kan voldoen. Hoog, laag, recht, gebogen, noem maar op. Ook qua afwerking zijn de mogelijkheden enorm. Verschillende fabrikanten spelen trouwens in op de mogelijke wispelturigheid van klanten die wel eens van kleurtje willen veranderen. Hun oplossing: kranen die een kleurrijk jasje krijgen, een jasje dat ze zelf kunnen verwisselen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details