NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Een keuken voor ieders smaak

Een keuken voor ieders smaak

Een (nieuwe) keuken is zoveel meer dan een plaats om eten in klaar te maken. De keuken is meer en meer dé centrale ruimte in een huis. Daar waar de dag start, daar waar de planning van de dag wordt overlopen. En daar waar wordt teruggekeken op wat de dag heeft gebracht. Muziek in de oren van Grando Keukens.

Jean Paul Hagen, directeur van Grando: “Grando Keukens is een professionele formule in de keukenbranche. We zijn actief sinds 1965 en zo staat er dus meer dan 50 jaar ervaring en knowhow op onze teller. Grando maakt deel uit van De Mandemakers Groep, de grootste woonretailer in Nederland en sterk aan het groeien doorheen Europa. We sloten 2018 af met in totaal 450 winkels in Nederland, Duitsland en België. De Mandemakers Groep staat bekend om meer dan de keukendivisie alleen. We bieden vele winkelformules en merken aan die zich specialiseren in koken, baden en wonen in al zijn facetten, zowel voor de particuliere als de zakelijke markt. In elk van deze marktsegmenten nemen we een stevige plek in, in de meeste zijn we zelfs marktleider. Met een groot percentage eigen productie, in fabrieken in heel Europa en zelfs daarbuiten, spelen we snel in op specifieke klantvragen.”

foto-3-grando-kopieren

Jean Paul Hagen, sinds begin dit jaar ook verantwoordelijk voor Grando België.

 

Wie is Grando?

Grando Keukens bekleedt een uitzonderlijke positie binnen De Mandemakers Groep. De keten is immers de enige franchiseformule in het hele portfolio, op nog een Duitse formule na. “Waar alle andere merken in de groep inderdaad werken met eigen personeel, ziet het er bij Grando anders uit”, bevestigt Hagen. “Elk filiaal is als het ware een eigen zaak, met een eigen zaakvoerder en eigen personeel. De zaakvoerder verzamelt naar eigen goeddunken een team met professionele medewerkers rondom zich die dag in dag uit hun klant centraal stellen. Gedrevenheid, passie, knowhow en service zijn constanten die in elke vestiging terugkeren, ook al zijn het in feite eigen zaken. Grando is de overkoepelende, sterke factor in het hele verhaal. Een ervaren professionele organisatie die (beginnende) ondernemers een stevige duw in de rug geeft bij de uitbouw van een eigen keukenzaak. Een correct en transparant partnership met volledige ondersteuning, daar draait alles om. Voeg daarbij de ondernemerscapaciteiten van de franchisenemer, de lage investeringen die we van hen vragen en het teamwork binnen Grando en de eerste stappen zijn gezet.”

foto-2-grando-kopieren

Een belangrijk aspect en leuk meegenomen: alle voorraad wordt beheerd in het centraal magazijn van Grando. Franchisenemers hoeven dus niet over een eigen magazijn te beschikken.

 

Uitbreiden in België

Vandaag telt Grando 36 winkels in Nederland en 9 in België (8 in Vlaanderen, 1 in Wallonië), met een focus op het midden- tot middelhoge segment. De vestigingen in Vlaanderen bevinden zich in Aartselaar, Brugge, Gent, Lier, Merksem, Roeselare, Zaventem en Zingem terwijl Neupré vandaag de enige in Wallonië is. Grando mikt echter op een uitbreiding van haar aantal filialen, zonder daarbij (onrealistische) doelstellingen naar voren te schuiven. Hagen: “De klik moet er zijn tussen Grando enerzijds en geïnteresseerde franchisenemers anderzijds. Zit het goed qua communicatie, ideeën, ondernemerszin en andere belangrijke factoren, dan kunnen we samen kijken naar een geschikte locatie. Elke franchisenemer krijgt immers een regiobescherming waardoor er binnen een welbepaalde afstand geen andere vestiging van  Grando uit de grond wordt gestampt. België is misschien maar een klein landje, toch zien we voldoende groeipotentieel om het aantal vestigingen te verhogen. De ondernemerszin moet er steeds zijn, want het is de bedoeling dat een zaakvoerder zijn eigen zaak draaiende houdt. Tegelijkertijd kan hij beroep doen op ons als sterke partner en genieten van de knowhow op gebied van marketing, logistiek en administratie. Voor een zelfstandige is het haast onbegonnen werk om zijn zaak kenbaar te maken én top of mind te zijn en te blijven. De naam Grando is al goed in de markt gezet, dat is dan weer een troef voor een franchisenemer. Idealiter heeft een franchisenemer één zaak onder zijn hoede. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat het geen harde wet is waar we ons aan vasthouden en dat we bij Grando franchisenemers hebben met meerdere vestigingen. Piet Vandewalle is zo’n voorbeeld.”

foto-4-grando-kopieren

Piet Vandewalle, een ervaren franchisenemer bij Grando, staat aan het hoofd van onder meer het filiaal in Brugge.

 

Zin voor ondernemen

Piet Vandewalle is al 30 jaar zaakvoerder van een Grando keukenspeciaalzaak. In 1989 startte de samenwerking met de zaak in Roeselare. In 1994 verhuisde deze naar de huidige locatie. “Een grondige verbouwing in 2006 liet ons toe onze stempel te drukken zowel op de stijl van de voorgevel als op de inrichting van de winkel zelf”, aldus Vandewalle. “Na verloop van tijd nam ik, met goedkeuren van Grando zelf, ook de winkels in Gent en Brugge onder mijn hoede. Deze vrijheid is niet evident. Het kan best dat andere franchiseformules de beperking wel opleggen. Ik ben blij dat het bij Grando niet zo is en dat ik mijn ei in drie winkels kwijt kan. Het leuke aan een franchiseformule vind ik de samenwerking die er heerst tussen collega-franchisenemers bij Grando. We zijn geen concurrenten en toch hebben we elk een eigen zaak. Zo is het al gebeurd dat een franchisenemer, voor de opstart van zijn eigen zaak, bij mij een tijd kwam volgen hoe het reilen en zeilen in zijn werk ging. De communicatie en coöperatie tussen mezelf en Grando lopen perfect. Er zijn duidelijke afspraken en die worden nageleefd. En zo blijft de samenwerking vlot verlopen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details