NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Een extra boost voor de bouwsector

Een extra boost voor de bouwsector

Het waren uitdagende tijden met de coronapandemie en alles wat die met zich meebracht. Daar ontsnapte niemand aan, ook Batibouw dus niet. Vandaag zijn er dan nog de naweeën met daarbovenop de economische context met materiaalschaarste en hogere prijzen. Een extra boost voor de sector en de bedrijven is dan ook meer dan welkom en die kwam er met Batibouw.

Na meer dan twee jaar was het eindelijk zover, de fysieke Batibouw was terug. Niet op haar vertrouwde stek op de kalender, wel in het midden van de maand mei. “Dat is traditioneel een periode waarin veel Belgen al een druk programma hebben”, weet Frédéric François, CEO van Fisa, organisator van Batibouw. “Citytrips, communie- en lentefeesten, noem maar op. We hebben dat gevoeld. We voelen ook de impact van de economische context met materiaalschaarste en hogere prijzen op de consument die daardoor wat meer afwacht. Het beoogde aantal bezoekers hebben we niet gehaald maar we klokten wel af op 116.273 bezoekers in Brussels Expo. En we voelden duidelijk dat zowel exposanten als bezoekers zich meer dan ooit bewust zijn van het belang van menselijk contact en van rechtstreekse uitwisseling tussen professionals uit de sector en particulieren.

Een groene schildpad

Batibouw 2022 sloot nog maar pas de deuren en het vizier van de organisatoren stond al op 2023 gericht. Meer zelfs, verschillende belangrijke veranderingen werden meteen aangekondigd. “Veranderingen die zullen leiden tot een duurzame beurs”, klinkt het. “Batibouw zelf zal op duurzame wijze worden georganiseerd en we gaan nog meer groene alternatieven aanbieden: oplaadstations, prefab oplossingen, hernieuwbare energie… De stands van de exposanten zullen op een duurzame manier moeten worden ontworpen, we gaan de exposanten aanmoedigen minder cadeautjes weg te geven, minder verpakkingsmateriaal te gebruiken en minder afval te produceren. Bovendien gaan we onze exposanten selecteren op basis van ESG-criteria (milieu, maatschappij en governance) die momenteel worden uitgewerkt. Ongeveer 85 procent van onze huidige exposanten werkt vandaag al heel hard aan hun ecologische impact. We bieden sowieso ook volgend jaar een volledig marktoverzicht aan.”

De nieuwe ovens van Samsung beschikken standaard over een wifiverbinding om bijvoorbeeld makkelijk een recept te volgen op de SmartThings-app.

Drie dagen minder verbruik

In 2023 keert Batibouw terug naar het voorjaar. Van 14 tot en met 19 maart. De aandachtige lezer merkt meteen op dat het geen negen maar slechts zes dagen zijn. De duur van de beurs wordt inderdaad aangepast. Dit betekent voor de exposanten drie dagen minder verwarming, elektriciteitsverbruik en verplaatsingen. “Een beslissing die we nemen in overleg met de exposanten”, geeft Frédéric Devos nog mee. “We zijn ervan overtuigd dat dit alleen maar positieve gevolgen zal hebben voor de bezoekers en dat de contacten kwalitatiever zullen zijn.”

De stand van Quooker was duidelijk groter, open en voorzien van vier kookeilanden om duidelijke demo’s te geven.

We bundelen onze oogst aan keukennieuws uit het keukenpaleis voor jou, in willekeurige volgorde.

“Batibouw is nog steeds een van de grootste evenementen in ons land en daarom de ultieme gelegenheid om onszelf en onze samenwerking met twee gloednieuwe partners voor te stellen.” Aan het woord is Hugues Charlier van VIP Componenti. “Wie op zoek is naar de ideale combinatie tussen kwaliteit, design, budget en exclusiviteit, komt best eens bij ons kijken. We stellen hier op Batibouw met Gessi en Schock twee internationaal gekende partners voor met wie we nu ook samenwerken. De kranen van de Italiaanse multinational Gessi zullen niemand teleurstellen op kwalitatief en esthetisch vlak. Met een zeer breed gamma kranen geeft Gessi aan de consument een extra troef om van de keuken nog meer het centraal punt van de leefruimte te maken. Denk aan Meccanica, Volantino dbk en Stelo om er maar drie te noemen. ”

Ook nieuw bij VIP Componenti en in avant-première voorgesteld, de spoelbakken van de Duitse fabrikant Schock. “De specialist wat betreft spoelbakken in composiet, mag je wel stellen”, aldus Charlier. “Met de Cristalite en Cristadur-uitvoeringen en negen verschillende kleuren is er wel een Schock-spoelbak voor elke stijl van keuken. Wie op zoek is naar design in combinatie met materiaal van de hoogste kwaliteit komt automatisch bij Schock terecht. De Gastronorm-uitvoeringen en accessoires, met als voorbeelden Moon en Stela, bieden nog dat tikkeltje extra comfort. En met modellen als Prepstation en World onderscheidt Schock zich van andere aanbieders.”

Beko had op haar stand aandacht voor twee belangrijke pijlers waarmee de fabrikant steeds aan de slag gaat bij het ontwikkelen van haar gamma: duurzaamheid en gebruiksgemak. Daarnaast weet de fabrikant ook dat door de coronapandemie er weer meer focus ligt op de tijd thuis en dat veel mensen de smaak te pakken hebben gekregen om zelf meer te koken, voor het gezin en voor vrienden. Daarom de aandacht voor de FlexinFull+ kookplaten met tot negen inductiepitten, verdeeld over vier volledig flexibele kookzones, en een centrale inductiezone die zich automatisch aanpast aan de afmetingen van pot en pan. Daarom ook de ontwikkeling van en de aandacht voor een nieuwe technologie die de bereidingen sneller en perfect gelijkmatig gaart, en tegelijkertijd minder warmte laat verloren gaan. “AeroPerfect is gebaseerd op de luchtvaartindustrie”, leert Beko ons.
“De krachtige ventilator stuwt de warmte door de oven en de drie aanwezige weerstanden maken de verdeling ervan nog effectiever. 

Bereidingen zijn tot 27 procent sneller klaar en tot 40 procent gelijkmatiger gegaard.” En na het koken volgt de vaat en ook daar weet Beko wel raad mee. Het ontwikkelde een nieuwe sproeiarm die een vierkant parcours aflegt en daardoor elk hoekje in de vaatwasser bereikt met een sterke waterstraal. Corner­Intense is dan ook de toepasselijke naam van deze sproeiarm.

De stand van Quooker was duidelijk groter, open en voorzien van vier kookeilanden om duidelijke demo’s te geven.

Nieuwkomer ELICA viel op. Hoe kan het ook anders wanneer je je eigen truck in het keukenpaleis parkeert en inzet als beursstand. In de truck viel de uitgesproken aandacht voor de kwaliteit van de binnenlucht op en zagen we met NikolaTesla Unplugged een nieuwe telg van de lijn kookplaten met geïntegreerde afzuiging. Nog steeds voorop bij deze modellen: de volledige kookervaring verbeteren. Met NikolaTesla Unplugged tilt ELICA het bedieningssysteem naar een nieuw niveau terwijl het tegelijkertijd rekening houdt met de vernieuwde liefde voor analoog. De afzuigkookplaat wordt bediend met vaste klikknoppen waardoor alle functies snel en intuïtief bereikt worden. De grote knoppen geven de NikolaTesla Unplugged meteen een professionele look en de speciale textuur geeft ze een perfecte grip. Jan De Moor van ELICA: “Een aantal voordelen op een rijtje: in de hoogste afzuigstand blijft het lawaai tot een minimum beperkt, de Bridge Zone verbindt automatisch twee aangrenzende kookzones met elkaar, slimme algoritmes regelen automatisch de afzuigkracht, de Long Life Filter++ filters zuiveren nog beter de lucht en NikolaTesla Unplugged is ook snel en makkelijk schoon te maken.”

“We geloven heel sterk dat iedereen moet kunnen genieten van zijn toestellen volgens zijn levensstijl”, klinkt het op de stand van Samsung. “We tonen dan ook graag onze nieuwe producten die volledig in lijn met ons recent gelanceerde platform #YouMake ontwikkeld zijn. Via dit platform ervaren consumenten meer personalisatie- en connectiviteitsopties. Maar het gaat verder dan enkel apparaten die met elkaar verbinden. Gebruikers kunnen naast een uitgebreide keuze aan kleuren en ontwerpopties nu ook gepersonaliseerde routines instellen op hun apparaten, onder andere via de mobiele app SmartThings.”

Qua toestellen ontdekten we een nieuw gamma geconnecteerde ovens, opgebouwd uit een 4-, 5-, 6- en 7-serie met in totaal vier verschillende afwerkingen: stainless steel, black stainless steel, onyx black en bespoke. In deze laatste heeft de consument de keuze uit twee trendy kleuren Clean Navy (serie 6) en Satin Beige (serie 7) die ook beschikbaar zijn voor de vrijstaande koelkasten. Het complete assortiment ovens is uitgerust met de DualCook-technologie waarmee je twee gerechten gelijktijdig kan bereiden op verschillende temperaturen en tijdstippen, zonder dat daarbij de geuren vermengen. Een aantal vernieuwende functies zijn eveneens aanwezig: een Air Sous-Vide-modus voor fijnproevers die graag op lage temperatuur koken en een Air Fry-functie om een gezonder alternatief te verkrijgen voor gefrituurde gerechten. De ovens uit de 7-serie beschikken over een geïntegreerde camera om het kookproces in real time te volgen.

Een stand van 100 vierkante meter (een verdubbeling ten opzichte van de vorige fysieke editie) die langs drie zijden toegankelijk was. Vier kookeilanden met de verschillende kranen voor vlotte en realistische demo’s. Een grote ledwall en interactieve touchscreens. De deelname van Quooker sprong in het oog. “We willen de bezoekers een zo volledig mogelijk beeld geven van alle Quooker-opties en -voordelen”, hoorden we op de stand. “Welk type reservoir is aan de orde? Is meteen over kokend water beschikken voldoende of zijn gefilterd plat en bruisend water ook een must? Welke afwerkingen bestaan er? Hoe werkt de bediening? Welke plaats neemt een Quooker-installatie in? En hoeveel kan je besparen qua water en energie? Een Quooker is veel meer dan een mooie keukenkraan: het is een onmisbare helper en een bespaarder.” En last but not least, Quooker toonde ook een nieuw model kraan, strak en buisvormig. “Een loepzuiver design dat meteen in het oog springt”, besluit Quooker. “Clean, minimalistisch en tegelijk uitgesproken.” 

Over de nieuwe dampkapoplossingen van Siemens die op de stand werden voorgesteld, lees je elders in deze Keukenbouw alles. Werd ook uitgebreid aangekaart op de stand: de Home Connect-app die de gebruiker in staat stelt alle slimme huishoudtoestellen van Siemens te bedienen en bekijken vanop een smartphone of tablet. “Home Connect is véél meer dan bediening op afstand”, benadrukt de fabrikant. “Inspiratie, nieuwe innovaties, energieverbruik en prestaties monitoren en indien nodig finetunen, het kan allemaal.” Een koppeling van de Siemens-toestellen met andere online toepassingen is één van de vele opties. Zo is het dus mogelijk om bij het maken van een koffietje automatisch een bepaalde Spotify-playlist op te roepen. Een connectie met Google Assistant of Amazon Alexa creëert een extra dimensie: via voicecontrol of spraakbesturing de oven voor­verwarmen, koffie maken en nog veel meer.

Naast de nieuwe inductiekookplaten, al dan niet met geïntegreerde afzuiging, zagen we bij Whirlpool ook de gloednieuwe lijn inbouwapparaten W7 Collection. Duurzame technologie hand in hand met elegant design, zo omschrijft Whirlpool de toestellen: “En de intuïtieve interface loodst gebruikers feilloos door de wereld van het stoomkoken.” De nieuwe stoomovens beschikken over drie verschillende stoomniveaus. Whirlpool: “Het hoge niveau (75 procent stoom) is ideaal voor delicate vis, midden (50 procent stoom) levert gegarandeerd mals vlees op of perfect geroosterde groenten terwijl op het lage niveau (25 procent stoom) brood en gebak klaar worden gemaakt. De SteamSense-functie laat iedereen genieten van alle voordelen van koken met stoom.” De hele W7 Collection is bovendien uitgerust met de 6th Sense-technologie. Deze past automatisch de kooktijd, temperatuur en vochtigheid aan tijdens het bereiden van een gerecht. En met de Cook4-functie is het mogelijk vier afzonderlijke gerechten klaar te maken zonder dat smaken of aroma’s zich vermengen. De W7 Collection is beschikbaar in zwart en zwart/inox. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details