NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Duurzame huishoudelektro gaat verder dan een toestel met laag verbruik alleen

Duurzame huishoudelektro gaat verder dan een toestel met laag verbruik alleen

Beko zet in op gerecycleerde materialen en bio-composiet.

Vandaag zijn nieuwe huishoudelektro doorgaans efficiënt en energiezuinig gebouwd. Dat is goed voor de portemonnee van de gebruiker én voor het milieu. Volgens Beko is dit het olympisch minimum. Het snelst groeiende merk van huishoudelektro in de Europese markt gaat een stap verder en neemt zijn volledige productieketen onder de loep. Daarbij zet het onder andere in op het gebruik van gerecycleerde materialen en bio-composieten. Zo bevatten de meeste wasmachines en wasdrogers gemiddeld 60 gerecycleerde PET-flessen en maakt Beko van eierschalen eierbakjes voor hun koelkasten.

Beko werd in 1955 opgericht en is vandaag het snelst groeiende merk op de Europese markt. Het maakt deel uit van de Arçelik groep die duurzaamheid op alle mogelijke manieren integreertinzijn businessmodel. De productiefaciliteiten van Arçelik staan op plaats 34 in de 2021 Global 100 Index van Corporate Knights1. Dat is de hoogste plaats voor een home appliance producent. En dat vertaalt zich ook naar de producten van Beko.

“In onze productie zetten we alles op alles om koolstofneutraal te werken, maar wanneer de toestellen bij onze klanten zijn, verbruiken ze natuurlijk ook energie. Dat is de volgende stap in onze duurzaamheidsambities: het gebruik van onze toestellen zo duurzaam mogelijk maken. Tegen 2030 willen we onder andere het waterverbruik van onze toestellen met 45% doen dalen. Vandaag zetten we al in op het gebruik van gerecycleerde materialen, waardoor de voetafdruk van onze producten kleiner wordt,” klinkt het bij Hakan Bulgurlu, CEO van Arçelik, het moederbedrijf van Beko.

60 PET-flessen in je wasmachine en wasdroogcombinatie

Als één van de eersten slaagde Beko erin gerecycleerde PET-flessen te gebruiken voor zowel de kuipen van de wasmachines als die van de wasdroogcombinaties. Bij wasmachines bestaat tot 10% van de trommel uit gerecycleerde PET-flessen, bij wasdrogers is dat 15%. Concreet wil dit zeggen dat er ongeveer 60 gerecycleerde halve liter flessen in je wasmachine of wasdrogers zitten verwerkt. Alle wasmachines en wasdrogers van Beko met het label RecycledTub™ bevatten deze duurzame materialen.

Impact in cijfers van het gebruik van PET-flessen (internationale cijfers sinds 2017):
• Er werden al 58 miljoen PET-flessen gerecycleerd in Beko wasmachines en wasdroogcombinaties. Goed voor meer dan 400.000 toestellen op de markt.
• Dit zorgde voor een besparing van 5,7 miljoen kWh, goed voor 885 ton minder CO2-uitstoot.

Een oven uit gerecycleerde visnetten

Dankzij innovatieve RecycledNet™ technologie vormt Beko gerecycleerde visnetten en industriële afvaldraden om tot duurzame materialen die hoge temperaturen verdragen. Vandaag gebruikt het die technologie voor zijn ovens. Vooral elementen van de deur en de display cover bestaan hieruit. In 2019 en 2020 werden 70,5 ton aan gerecycleerde visnetten gebruikt voor onderdelen van Beko ovens.

Een eierbakje gemaakt van eierschalen

Tot slot zet Beko ook in op het gebruik van bio-composieten, deze zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen in plaats van chemische. Zo zijn de eierbakjes in de frigo’s gemaakt van eierschalen en bio-based plastic gemaakt uit duurzaam ontgonnen zetmeel en suikerriet. Elk eierbakje bevat ongeveer 17g eierschaal. Vandaag kan je deze techniek terugvinden in de Side By Side koelkasten van Beko.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details