Als de vakprofessional wil weten wat de keukentrends voor 2025 zijn, dan geeft Dekker Zevenhuizen meestal in de zomerperiode al de vooruitblik. Zo ook dit jaar. Aan het woord is product- en marketingdirector Ben van Elk: “De keuken is opener dan ooit en zal steeds meer overvloeien in de rest van het interieur. Tegelijkertijd zien we dat meer kunstzinnige elementen worden toegevoegd terwijl de functionaliteit – er moet ook gewoon gekookt kunnen worden – geen seconde uit het oog wordt verloren.”
“Onze trendforecaster Monique van der Reijden noemt deze trend ‘Sculpture Club’”, steekt Ben van Elk, product- en marketingdirector, van wal. “Je vindt er een mix aan materialen met een lichte, natuurlijke basis. Denk bijvoorbeeld aan duurzame materialen als zandsteen, marmer, onyx en lichte houtsoorten. Matcha green is een opvallende accentkleur daarbij. Zo ontstaat een zachte, luxueuze, sensuele sfeer vol met energie.
Met het keukeneiland uiteraard als een ware eyecatcher, een sculptuur die de show steelt.”
Ben: “Nooit eerder waren er zo veel nieuwe vormen voor het keukeneiland in aantocht.
De essentie kan het beste worden omschreven als ‘licht en ruimtelijk’ in een oase van natuurlijke materialen. Ik denk dat hierdoor de persoonlijkheid van de keuken aansterkt waardoor we er nog meer tijd in willen doorbrengen. De hub van de eigen woning. De keuken was in de afgelopen jaren wellicht al het sociale middelpunt geworden maar voor de komende jaren wordt deze positie alleen maar steviger.”
Als we verder inzoomen op de producten die aansluiten op deze trends, dan kan echt alles: van werkbladen en achterwanden tot accessoires zoals kranen, spoelbakken en verlichting. “Je vindt ze in verschillende prijsklassen, maar ze zijn altijd harmonieus op elkaar afgestemd. Je kan er de volledige keuken mee inrichten.”
Ben legt uit dat consumenten daarnaast steeds vaker vragen naar de herkomst van een keukenwerkblad. Hoe is het geproduceerd? Wat voor grondstoffen zijn er gebruikt en zijn deze duurzaam? Onder welke omstandigheden is gewerkt? “Ook wij hebben daar een scherp oog voor”, benadrukt Ben. “Voor ons was het altijd een vanzelfsprekendheid om duurzaam te ondernemen. Mede daarom bieden we genoeg keuze als het gaat om duurzame materialen met een levensechte en natuurlijke uitstraling. Ik denk dan aan Cosmolite, Obsidiana en Greengridz.”
Cosmolite® bestaat voor honderd procent uit mineralen uit industrieel afval. De geperste bladen hebben een prachtige marmer of natuursteen look en het keukenwerkblad is helemaal recycleerbaar. De nieuwste kleur White Teti heeft een lichte tint en subtiele aders die doorlopen in de rand van het blad.
Obsidiana bestaat uit gerecycled glas met bindhars. Van het samengeperste materiaal worden blokken geperst en platen gezaagd die bewerkt worden tot keukenwerkblad. Niet één keer maar eindeloos. Deze nieuwe warmgrijze betontint bezit een heel fijn patroon waardoor het net niet effen is. Dit blad laat zich bovendien makkelijk combineren met andere materialen en kleuren. Daardoor wordt elke keuken in een handomdraai duurzaam zonder in te leveren op kwaliteit en stijl.
Greengridz is een innovatief en milieuvriendelijk basismateriaal waarvoor minder grondstoffen nodig zijn, wat minder CO2-uitstoot genereert en, omdat het circulair is, geen afval oplevert. Kijk bijvoorbeeld eens naar TopLaminate Cupido: de lichte basiskleur in combinatie met de grove aders met warme, bruinzwarte tinten heeft een grillig patroon over het hele werkblad.
Dit kan in het Dekker Trend Centre in Löhne (D) tijdens de Architecturwerkstatt 2024. Deze vindt plaats van 21 tot en met 26 september. Meer informatie vind je op hun website.