NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Decoratieve dampkap als markant designelement
Zwevend gemonteerde Galvamet HUB-eilanddapkamp met geïntegreerde glazenhouder.

Decoratieve dampkap als markant designelement

De dampkap anno 2023 is een meester in vermomming. Boven het kookeiland neemt deze steeds vaker de vorm aan van een heus meubelstuk, designelement of opmerkelijk lichtarmatuur, een architectonische en loftwaardige blikvanger die weliswaar geen afbreuk doet aan de ruimtelijkheid in de keuken. Trendy matzwart zet daarbij de toon. Deze opmerkelijke trend op vlak van decoratieve dampkappen toegelicht.

Novy Pureline Frame met legplanken die aansluiten bij de keukenfronten.

Wat afzuiging van de keukenluchtjes betreft, kunnen we uiteraard een aantal trends onderscheiden. Met stip op nummer één is de opmars van de kookplaten met geïntegreerde afzuiging en de werkbladafzuiging. Boven het kookeiland doen discrete en vlak ingebouwde plafonddampkappen het ook nog steeds goed. Deze categorieën laten we hier weliswaar even buiten beschouwing. Want ook de decoratieve dampkap, als eyecatcher in de keuken, heeft nog steeds niet afgedaan, integendeel. De traditionele schouwdampkap ruimt weliswaar plaats voor iets nieuw: de dampkap als onderdeel van een multifunctioneel meubel.  

De minimalistische Shelf-dampkap van Falmec neemt de vorm aan van een legplank.

Awardwinners

Uit eigen land zijn er uiteraard de dampkappen van Novy, een label dat niet alleen inzet op een performante en stille afzuiging, maar ook op onderscheidend en vernieuwend design. Een voorbeeld hiervan is Novy Phantom, de eilanddampkap die zowel een iF Design als een Red Dot Award in de wacht kon slepen. Dit model laat zich opmerken door een geslaagd box-in-boxdesign met glas en een uitgekiende dimbare verlichting die het design letterlijk extra in de kijker zet. Voor een eerder ‘zwevend effect’ kan je opteren voor een ophanging met stalen kabels. Zeer hot is eveneens de uitvoering waarbij het geheel gemonteerd wordt met een stalen frame. Dit frame creëert een subtiele industriële knipoog die vandaag zeer gegeerd is. Met Pureline Frame, een dampkap omkaderd door een robuust metalen en modulaire frameconstructie, heeft Novy trouwens nog een model dat inspeelt op deze trend. Als keukenbouwer kan je het geheel personaliseren met legplanken naar keuze, conform het keukendesign. Voor een perfect harmonisch totaalplaatje. 

Topdesign uit Italië

Voor nog meer opmerkelijk design richten we onze blik naar Italië. Een fraaie nieuwkomer van Galvamet is HUB, binnenkort verwacht in het aanbod van Compenenti VIP. Deze aan kabels pendelende dampkap met plasmafilter en ledverlichting is er in drie verschillende uitvoeringen. Vooral het model met geïntegreerde glazenhouder en ook de uitvoering met bijpassende en net iets lager gemonteerde legplank maken indruk. Nog bij CompoNenti VIP zijn er de dampkappen van het eveneens Italiaanse Airforce, met onder meer de modellen Q-Bik en Frame die perfect in dit eigentijdse designverhaal passen. Deze laatste combineert een matzwart stalen frame met zwarte glazen leggers die samenkomen in een slank en elegant design. De vier ledlichtstrips zetten de puntjes op de i. 

Zion Rack Led, met verschillende mogelijke configuratie en een maximale breedte tot 240 centimeter.

Frame, Shelf en Rack

Frame, Shelf en Rack… het zijn drie termen die frequent voorkomen in de benamingen van dampkappen die aansluiten bij deze onmiskenbare trend. Nog uit Italië zijn de Rack Up en Rack Led-dampkappen van Zion, gespot in het aanbod van Assist2enjoy. Beide modellen, verkrijgbaar met plasmafilter, laten toe een dampkap van 90 of 120 centimeter te combineren met een schap van 30, 60, 90 en 120 centimeter. Bij Rack Led wordt de compositie vervolledigd met een ledbalk, desgewenst tot 120 centimeter breed. 

Ook aansluitend bij deze trend is de meervoudig awardwinnende Open Suite-dampkap van Elica met modulaire structuur en ultraflexibele insteek. Het eveneens Italiaanse Falmec, ingevoerd door Cinem, staat bekend voor zijn performante dampkappen met vernieuwend design. Zo is er onder meer Matrix, het nieuwste ontwerp in de E.ion-collectie. Ook hier is een strak en geometrisch frame, waarmee de dampkap aan het plafond bevestigd wordt, bepalend voor het ontwerp. Ook nieuw: de Elements-collectie van Falmec waarin ons, binnen het thema van dit artikel, vooral het model Shelf opvalt. Het is een wandmodel dat de vorm aanneemt van een legplank. De ultradunne afzuigmodule, 120 centimeter breed, kan worden aangevuld met extra leggers van 60 of 90 centimeter. Het resultaat: een esthetisch en strak totaalplaatje met krachtige horizontale belijning. 

De Franke Mythos T-Shelf-eilanddampkap met stille Sound Pro-ventilator.

Woonkeukenwaardig

Italië ademt design, maar heeft er uiteraard geen alleenrecht op. Van het Zwitserse Franke is de nieuwe Mythos T-Shelf-eilanddampkap met geïntegreerde glazen legplanken en dimbare ledlichtbalken. “Een trend overgevlogen uit de restaurantwereld”, klinkt het. Ook hier noteren we inderdaad een industrieel getint jasje, weliswaar in een meer verfijnde uitvoering. Berbel heeft op zijn beurt de zwevend gemonteerde Skyline Frame-plafonddampkap met individueel instelbare effectverlichting – van zachtblauw tot warm koperkleurig – en optionele open rekjes aan de beide zijden van de dampkap. Functie en sfeer komen samen in een object dat woonkeukenwaardig is, want daar is het tenslotte om te doen. 

Good Design award voor Valcunine
De dampkap als onderdeel van een geometrisch meubel boven het kookeiland? Ook keukenbouwers spelen in op de trend. Van Valcunine is bijvoorbeeld de Riciclantica Outline-keuken, een ontwerp van Gabriele Centazzo dat goed was voor een Good Design Award 2022. De structuur in zwart geanodiseerd aluminium, gebruikt voor de wandmodules, ziet zich herhaald in de constructie boven het kookeiland. Een harmonieus totaalplaatje gegarandeerd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details