NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
De vaatwasser, het onmisbare keukentoestel
Met de hand afwassen of in de vaatwasser? De keuze is snel gemaakt.

De vaatwasser, het onmisbare keukentoestel

Vaatwassers zijn een geweldig hulpmiddel in elk huishouden. Meer zelfs, een keuken zonder vaatwasser is als een café zonder bier. Het gemis is te groot, het tijdverlies evenzeer. En dat hebben de toestellenfabrikanten op tijd gezien. De features die ze vandaag aan de toestellen meegeven, helpen elk gezin flink op weg.

Al enkele jaren zien we de vaatwasser aan een (verdiende?) opmars bezig in de ranglijst van populairste keukentoestellen. Akkoord, met de stoomoven en de wijnkast zijn er toestellen die een stormloop op de koppositie hebben ingezet. Maar daarbij blijkt nu toch dat de populariteit wat meer normale proporties aanneemt, om niet het woord hype in de mond te nemen. De vaatwasser daarentegen pakt het organisch aan. Waar de stoomoven en de wijnkast bij een pak gezinnen een relatief eenvoudige ja of nee krijgt op de vraag of het toestel in de nieuwe keuken moet komen of niet, neigt de weegschaal bij de vaatwasser in heel veel gevallen naar de ja-kant te gaan. 

Fabrikanten houden rekening met de gezondheid van de consument en ontwikkelen allerlei hulpmiddeltjes om bijvoorbeeld rugklachten te voorkomen.

Liefst niet te veel energie- en waterverbruik

Trends bij de vaatwassers identificeren is niet zo eenvoudig als bij de andere keukentoestellen of -meubels. De vaatwasser wordt altijd verstopt achter een front. Maar uiteraard werken de fabrikanten volop aan technologieën, features en programma’s die het dagelijkse leven zo veel mogelijk vergemakkelijken.

Wat in de huidige tijdsgeest past en ook bij de vaatwassers een belangrijke eigenschap is geworden, is het verbruik van energie en water. We weten allemaal dat vaatwassers best wat elektriciteit en water verbruiken. Een werkpunt dat de fabrikanten hebben opgepakt, is het zo veel mogelijk beperken van energie- en waterverbruik, net als de dosering van het vaatwasmiddel. We voegen er in één adem ook het geluidsniveau aan toe. Ook hier zijn we er ons terdege van bewust dat een vaatwasser wel wat geluid produceert. De motor maakt lawaai, het water moet worden aangezogen en door de kracht van de waterstraal in de vaatwasser zelf maken ook de borden, glazen en andere items wat geluid. Ook voor dat werkpunt hebben de fabrikanten de handschoen opgenomen.

Een vaatwasser kan in elke keuken. De toestellen zijn compatibel met alle fronten zodat ze opgaan in de algemene vormgeving van de keuken.

Ergonomie in de lift

Hebben we vandaag meer last van onze rug dan vroeger of hebben we er vandaag gewoon meer aandacht voor? Welke van de twee het ook is, het valt op dat er oplossingen voorradig zijn die rekening houden met onze rug. Nooit meer bukken bij het in- of uitladen van de vaatwasser. Denk maar aan de ergonomische innovaties die werken met een liftsysteem en een speciaal scharniermechanisme om de onderste lade van de vaatwasmachine omhoog te brengen tot op gelijke hoogte van de bovenste lade. Een andere optie: zet de vaatwasser op werkhoogte. Eigenlijk logisch als je er over nadenkt. De vaatwasser is zo’n toestel dat we (bijna) dagelijks gebruiken dus is het evident dat het op werkhoogte komt te staan. Makkelijker uitladen en inladen, en beter voor de rug. Onder de vaatwasser is er dan nog plaats voor een lade en daarin komen dan de zaken die je minder nodig hebt.

Connected toestellen

Net zoals de meeste andere toestellen, in de keuken en daarbuiten, werken fabrikanten ook aan oplossingen en systemen om de vaatwasser vanop afstand te bedienen. Via een eigen app of via een domoticasysteem, de mogelijkheden zijn er. Het in- en uitladen gebeurt niet automatisch (jammer genoeg?), maar de monitoring van het programma, de hoeveelheid nog beschikbaar afwasmiddel en de noodzaak aan onderhoud zijn dan bijvoorbeeld wel op te volgen vanuit de luie zetel. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details