NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
De pot op!
Het awardwinnende zwarte urinoir van Delabie.

De pot op!

Net als voor zoveel in de badkamer overstijgt ook het toilet al lang het louter functionele. Of deze zich nu in de badkamer bevindt of in het kleinste kamertje, ook aan de keuze van het toilet wordt tegenwoordig meer en meer aandacht besteed. Comfort, hygiëne, waterverbruik maar uiteraard ook design zijn daarbij belangrijke thema’s. De pot op met het toilet? Allesbehalve!

Het matzwarte O-Plus Eder-toilet, ook verkrijgbaar als onderdeel van een all-in pack met TECE-inbouwelement en bedieningsplaat.

Bij de inrichting van de badkamer kwam – en komt soms nog steeds – de keuze van het toilet wel eens op de laatste plaats. Onterecht. Ook hier zijn de mogelijkheden legio en is het als vakman belangrijk de klant te informeren over wat allemaal mogelijk is. Enkele belangrijke trends en nieuwigheden in de kijker.

Black beauty

Wat design betreft, is het haast overbodig te vermelden dat rimless hangtoiletten zo goed als standaard zijn geworden. Maar ook wie een staand toilet verkiest, heeft keuze uit bijzondere designmodellen, waaronder eigentijdse ‘back to wall’ uitvoeringen. Niet zelden nemen de high-end merken gerenommeerde designers onder de arm die hun naam verbinden aan een keramiekcollectie, inclusief toilet. Hierdoor is de esthetische eenheid, bijvoorbeeld met bad en wastafel, gegarandeerd. Daarnaast noteren we uiteraard een verdere opmars van kleur. Wit krijgt steeds meer concurrentie van zwart, doorgaans in een matte uitvoering. Zelfs in de publieke ruimte duikt meer zwart op. Zo kon Delabie recent nog een German Design Award Special 2023 in de wacht slepen met het Fino-designurinoir in rvs 304, afgewerkt met mat zwart Teflon waaraan kalkaanslag zich moeilijk kan vasthechten. Ook beschikbaar in deze reeks: wastafels en kranen, hang- en staande toiletten, toiletten voor personen met beperkte mobiliteit en tal van accessoires die het stijlvolle ‘openbare’ totaalplaatje vervolledigen.

Het Astra-toilet, nieuw van Flaminia, hier in een eigentijds back-to-wall uitvoering.

Kleur mag

Naast zwart laten ook heel wat andere kleuren zich opmerken, vaak afgestemd op de wastafel en het badkamerdesign. Individueel design ten top. Zo is het Thunica Rimless-designtoilet van O-Plus niet alleen beschikbaar in de standaardkleuren wit, mat wit en mat zwart, maar op aanvraag ook personaliseerbaar in een kleur naar keuze. Daarnaast doet vooral Italië zijn naam als designland weer alle eer aan, dit met diverse modellen die zich zowel onderscheiden qua vorm als kleur. Op de voorbije editie van de vakbeurs Cersaie viel ons oog onder meer op de monolithisch vormgegeven Astra-collectie van Flaminia, ontworpen door Giulio Cappellini, verkrijgbaar als hang- of back-to-wall toilet. Dit wordt aangeboden in de verschillende tinten van het Flaminia-palet waardoor het toilet zich esthetisch laat combineren met de verschillende Flaminia-wastafels. Nog meer markant toiletdesign bij Agape met Pear 2 by Patricia Urquiola, een vervolg op de reeds in 2004 gelanceerde en organisch vormgegeven Pear-reeks. Deze is nu ook beschikbaar in een volledig gekleurde versie, met keuze tussen donkergrijs maar ook opvallend groen. Kan het nog opmerkelijker? Jawel, bijvoorbeeld met de nieuwe Chic-collectie van ‘The.Artceram’. Deze omvat zowel spoeltafels als toiletten en bidets met marmer- en trendy terrazzodessins. Deze serie haalt inspiratie uit de art deco van de twintigste eeuw, weliswaar in een eigentijds jasje. Voor als het echt eens wat anders dan anders mag zijn.

Toilet Thunica van O-Plus met bijpassende opbouwwaskom, hier in de kleur Coffee mat.

Slim spoelen

Duurzaamheid, dat is ook slim omspringen met water. Dit gaat ondertussen wel wat verder dan alleen maar de spaarknop. Om het probleem van sanitaire waterverspilling efficiënter aan te pakken, lanceerde het jonge Belgische bedrijf IPEE de slimme toiletassistent Buddy. De Smart Detect-technologie combineert verschillende parameters en suggereert automatisch het nodige spoelvolume. Het slimme toilet van IPEE, trouwens goed voor een zilveren Henry van de Velde Award, garandeert dat er altijd netjes gespoeld is na het toiletbezoek, zonder water te verspillen. Naast de ecologische focus kent Buddy een minimalistisch design waar gebruikscomfort centraal staat. Zo heeft Buddy geen drukknoppen, maar wel sensoren voor contactloze bediening. Ook aan het nachtelijke toilet­bezoek werd gedacht, met indirect licht onderaan de wc. Met de handige app is Buddy bovendien gemakkelijk aanpasbaar aan de persoonlijke voorkeuren van de toiletbezoeker. Een voorbeeld hiervan is het kleurprofiel van Buddy dat men kan afstemmen op het interieur van de badkamer. ►

De Chic-collectie met opmerkelijke dessins van ‘The.Artceram’.

Hygiëne

In het postcorona tijdperk hebben we nog altijd meer aandacht voor hygiëne. Vandaar de verdere opmars van de rimless of spoelrandloze toiletten, in combinatie met ultra gladde en bacterieremmende keramische glazuur. Daarnaast zetten diverse merken in op een uitgekiende spoeltechnologie. Nieuw van Geberit is het Acanto-hangtoilet met de hydraulisch geoptimaliseerde TurboFlush-geometrie binnenin het keramiek. Deze leidt het spoelwater door het keramiek als een krachtige draaikolk. Naast de hygiëne van de badkamer en het toilet is er uiteraard ook nog de persoonlijke hygiëne en de daarmee samenhangende opmars van de uit Japan overgewaaide douche-wc. Ondertussen verkrijgbaar in zowel instap- als high-end uitvoeringen en van diverse merken zoals Duravit, TECE, Geberit, Villeroy&Boch, Laufen, Axent, en zo meer. Technische details, uiteenlopend van een sensor voor het automatisch openen van de klep, de gebruikersidentificatie in de zitting, tot het brede scala aan instelmogelijkheden voor de verwarmbare zitting, douchesproeier en regelbare warmeluchtföhn, garanderen optimaal comfort en hygiëne. De snufjes kunnen, maar hoeven niet steeds. Zo zijn er ook betaalbare en elektronicaloze modellen die spoelen met koud water en geen stroomaansluiting, boiler of waterreservoir­behoeften. Voor elke consument, gesteld op hygiëne, wat wils, zoveel is duidelijk. 

De SensoWash f douche-wc van Duravit, verkrijgbaar in twee uitvoeringen. Design Philippe Starck.

Gespot op ISH

Nieuwigheden onderscheiden zich niet alleen qua design, comfort en hygiëne, maar ook wat materiaal betreft. Zo is er Woodio, een Fins designmerk dat inzet op duurzame oplossingen voor de badkamer. De producten – en ook het toilet – zijn gemaakt van massief houtcomposiet, 100 procent waterdicht en ontworpen om keramische en stenen materialen te vervangen. Verkrijgbaar in tien kleuren. Dit product is goed voor een Design Plus-award, powered by ISH.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details