NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
De keukentrends anno 2023: chakracore met een vleugje excentriciteit
Nicolas Block

De keukentrends anno 2023: chakracore met een vleugje excentriciteit

Werd de keuken van de troon gestoten door onze tuin als meest populaire plek tijdens covid, dan is de ‘grand dame’ van ons huis terug van weggeweest. Maar dan wel in een iets meer afgesloten en excentrieke versie. Maak kennis met de keukens van nu. 

“Het mag terug wat meer zijn – ook in onze keukenruimte. De roaring twenties zijn wél in het interieur doorgedrongen, in tegenstelling tot in onze economie. Dat vertaalt zich in uitbundige materialen, neons, goud, marmer, fluweel, etc. Excentriciteit wordt toegelaten en aangemoedigd. Een andere trend die daar lijnrecht tegenover staat is chakracore: het harmonieus samenzijn met de natuur door het gebruik van klei, keramiek en beton. Terug met de handen in de aarde dus, wat zich laat vertalen in natuurlijke kleuren, grijstinten, warm terracotta, mud, etc. Zeer contrastrerende trends die beide hun logica en bestaansrecht hebben als je kijkt naar de afgelopen drie jaar. 

Dat de keuken door deze uitbundige contrasten een speelveld wordt van combinaties in materialen en kleuren staat buiten kijf. Had je vroeger de keuze tussen hout, wit en zwart, dan zijn vandaag eindeloze combinaties in materialen mogelijk. Zwart met hout, groen met wit, structuur met vlak, marmer met keramiek en ga zo maar door. Anno 2023 zijn hout, beton, marmer, cement, keramiek, maar ook een combinatie van dit alles bijzonder in trek. Bovendien is de kleur groen vandaag populair in de keukenindustrie door onze blijvende drang naar natuur in huis. Maar je ziet ook roze en rood binnensijpelen, perfect voor de durvers. Daar blijft het niet bij: ook organische vormen die we al even in onze sofa’s, tapijten en tafels zien opduiken vinden meer en meer hun weg naar onze kookeilanden. Afgerond of zelfs helemaal rond in combinatie met fronten bekleed met eveneens afgeronde lattenstructuur in leuke kleuren. Vlak is saai geworden, we willen meer leven en textuur in de keuken. Ook in kranen en spoelbakken is er al langer meer de trend naar goud, zilver en zwart. 

Als covid ons iets geleerd heeft, dan is het wel dat zowel op kantoor als thuis een volledig open-plan aanpak niet meer werkt. Privacy is heel erg belangrijk geworden om te ‘cocoonen’: zowel professioneel bij thuiswerk als privé om te deconnecteren. Dus een keuken die bij wijze van spreken in de woonkamer wordt gedropt, werkt niet meer. In nieuwe architectuur zien we zeker nog een wisselwerking tussen beide ruimtes, maar dikwijls wordt er wel met structuurglas, kolomkasten of schuifbare wanden gewerkt om beide ruimtes naar elkaar toe te brengen of net terug af te sluiten. De keuken helemaal terug in een hokje steken met deur en doorgeefluik komt gelukkig niet meer terug. De keuken is en blijft immers een zeer populaire ruimte, er wordt nog steeds volop in geleefd. Daarom worden ook meer en meer zaken weggestopt achter schuifbare wanden, zelfs in bijkeukens als daar plek voor is. In een goede keuken wordt geleefd met alle rommel van dien, maar kan het ook in een mum van tijd leefbaar worden gemaakt wanneer er gasten komen. Nadenken over het praktische element is dus een must en goed de looplijnen van een keuken vooraf uittekenen een noodzaak.

Nicolas Block
Founder King George – mad creative agency & Interiorwatcher

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details