NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Connectiviteit alom

Connectiviteit alom

We live in a connected world, dat kunnen we ondertussen wel stellen. De technologie is beschikbaar om toestellen met elkaar te laten praten en alles automatisch op elkaar af te stemmen. Via een wildgroei aan apps zijn we zelfs in staat om alles in te schakelen, te sturen en te monitoren vanop afstand. Maar is deze connectiviteit nodig? Is het een vloek of een zegen?

De voorbije jaren was het al ‘Internet of Things’, kortweg IoT, wat de klok sloeg. Elke sector, zelfs elke fabrikant, werkte aan een oplossing, product en/of app om mee te surfen op de hype die het IoT was. Misschien zelfs nog steeds is. We zien voor elk keukentoestel verschillende merken met ‘connected’ varianten en ‘gewone’ varianten. Waar de traditionele toestellen handelingen vragen aan het toestel zelf, al dan niet ondersteund door gebruiksvriendelijke displays, is het bij de geconnecteerde producten mogelijk dit te doen vanuit de luie zetel, of wanneer je op het werk naar huis vertrekt. “Het is toch leuk dat je de oven al kan voorverwarmen zodat die klaar is voor gebruik op het moment dat je thuiskomt”, klinkt het vaak. Ook leuk, en handig, is de mogelijkheid om via een camera in de koelkast te kijken naar wat er van ingrediënten ontbreekt om die lekkere maaltijd nog klaar te maken. Zijn dit de toepassingen waarvoor we geconnecteerde toestellen willen gebruiken? Of willen we zoeken naar meer mogelijkheden?

In een geconnecteerde keuken, en bij uitbreiding een geconnecteerde woning, is de smartphone of tablet het zenuwcentrum. Hier vertrekken alle opdrachten en wordt data verzameld.

 

Toestellen praten met elkaar

Een andere vorm van connectiviteit die de technologie vandaag mogelijk maakt, is het communiceren van toestellen onderling, zonder dat er mensen aan te pas komen. Een rechtstreekse communicatie tussen de kookplaat en de dampkap verbetert de efficiëntie en het gebruiksgemak. Het is namelijk de kookplaat die aan de dampkap laat weten welke potten er op het vuur staan, hoeveel potten het zijn en op welke stand. Op basis van die gegevens past de dampkap dan automatisch haar werkingssnelheid aan om de geproduceerde kookdampen weg te werken. Ofwel naar buiten ofwel via een recirculatiesysteem terug de keuken in, dat hangt dan weer af van het gekozen type dampkap. Deze connectiviteit is in verschillende vormen beschikbaar. De fabrikanten die deze paden bewandelen integreren steeds de mogelijkheid om manueel tussenbeide te komen indien dit nodig is of indien de gebruiker van de keuken dit wenst. Elk geconnecteerd toestel is, uiteraard als de fabrikant het zo ontwikkelt, in staat om met de smartphone of tablet van de gebruikers te communiceren via een app. Dit stelt de gebruiker in staat om toch commando’s door te sturen of simpelweg te controleren of alles wel functioneert zoals het hoort. Informatie over de werking en de nood aan reiniging of vervanging van onderdelen gebeurt eveneens via deze weg.

Koken zelfs wanneer je fysiek niet in de keuken aanwezig bent. (Beeld: Miele)

 

‘Slimme’ invulling voor centrale woonruimte

De keuken is al jaren het kloppend hart van het huis. In de keuken spenderen we dagelijks het meeste tijd, toch de tijd die we thuis zijn. Het spreekt dan ook voor zich dat de vele toestellen die zich in de keuken bevinden ‘slim’ gemaakt worden. Minder voor de hand liggende ideeën die uitgewerkt worden (of misschien al zijn): kookeilanden die zich in hoogte aanpassen door middel van persoonsherkenning, valdetectie (en vooral wanneer iemand langdurig blijft liggen), en zo meer. De technologische mogelijkheden zijn er. Wat voor de ene een handigheidje is, is voor iemand anders misschien wel de missing link om een keuken helemaal af te maken. En bij ouderen zorgt het er misschien wel voor dat ze langer in hun vertrouwde thuis kunnen blijven wonen. Kortom: de invulling van de geconnecteerde keuken, ook wel de slimme keuken genoemd, is voor iedereen anders.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?