NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Centrum van bedrijvigheid

Centrum van bedrijvigheid

Is de keuken het epicentrum van een huishouden geworden, dan is de spoeltafel het controlecentrum van de keuken. Het middelpunt van de bedrijvigheid. Vaak het begin én het einde wat er in de keuken allemaal gebeurt.

Rond de spoeltafel brengen we veel tijd door. Op, rond, boven en onder, de ruimte moet zo efficiënt mogelijk gebruikt en ingericht worden aangezien het belang van een spoeltafel voor de algemene workflow en functionaliteit van een keuken groot is. Ook de positionering van de spoeltafel zelf, de indeling ervan (enkele of dubbele bak) en de manier waarop de kast onder de spoeltafel gebruikt wordt, zijn aandachtspunten. Want wie bijvoorbeeld een Quooker-kraan wil, dient rekening te houden met de reservoirs die in het kastje dienen te komen. Een op maat gemaakte indeling van bijvoorbeeld Naber kan daar dan wel soelaas brengen. En dit zijn slechts twee fabrikanten in een lang lijstje.

foto-1-spoeltafels-eggo-kopieren

De indeling van de keuken en het gebruik ervan, de aan- of afwezigheid van een vaatwasmachine, links- of rechtshandig,… aandachtspunten in overvloed wanneer het gaat om de keuze van een spoeltafel. (Foto: eggo)

 

De spoeltafel zelf

Wie een nieuwe keuken samenstelt, moet een aantal knopen doorhakken. Dit is ook zo wanneer het gaat over de spoeltafel. Een eerste item betreft het materiaal waaruit de spoeltafel is vervaardigd. De uitstraling en de technische eigenschappen van de beschikbare materialen zullen de keuze bepalen. Inox is bestand tegen corrosie, tegen warmte (tot 1.450°C) en het vangt schokken op. Ook de hygiëne is een sterke troef aangezien inox niet poreus is. De duurzaamheid en de mogelijkheid tot recycleren kunnen doorslaggevend zijn. Keramiek is dan weer hitte-, schok- en krasbestendig en ook tegen agressieve chemische producten is het bestand. Een spoeltafel uit keramiek is bovendien makkelijk in onderhoud.

Eén bak of twee bakken? Ook deze vraag werpt zich op wanneer de keuken getekend wordt. De afmetingen kies je uiteraard in functie van wat je nodig hebt. Want welke keuze je ook maakt, één bak of twee, ook de afmetingen van de bakken zijn nog een vraag om te beantwoorden. Eén middelgrote of (extra) grote bak? Twee wasbakken die even groot zijn? Een grote en een kleinere? Ook of je links- of rechtshandig bent speelt een rol, niet voor de afmetingen maar wel hoe ze geplaatst worden, net als het afdruipgedeelte. De aanwezigheid van een vaatwasmachine zal eveneens deze keuze beïnvloeden. De noodzaak aan grote bakken is immers kleiner wanneer er een vaatwasmachine is. De rol van de spoeltafel beperkt zich dan tot het schoonmaken van ingrediënten, het keukengerei afwassen dat niet in de vaatwasser kan én om de handen te wassen.

foto-2-spoeltafels-franke-kopieren

Een handig plaatsje om keukengerei op te bergen is de Box Center van Franke, hier in de zogenaamde ‘nachtmodus’. (Foto: Franke)

 

Aanvullen met accessoires

Vermits de spoeltafel het middelpunt van de bedrijvigheid is in de keuken, zien veel fabrikanten mogelijkheden om handige accessoires aan te bieden die de werkzaamheden én de opruim achteraf efficiënter, eenvoudiger en dus leuker maken. Bevorderlijk voor de hygiëne is alvast de aanwezigheid van een automatische lediging. Simpelweg een hendel of knop induwen die zich bijvoorbeeld naast de kraan bevindt en het water loopt zo weg. De handen in het vuile water om dat water te laten weglopen is dus niet meer nodig. Zo ontwikkelde Franke met de Box Center een spoeltafel die de traditionele bak combineert met een extra spoelunit met frame waarin de bijgeleverde keukentoebehoren netjes bewaard worden. Worden meegeleverd: houten snijplank, synthetische snijplank met een speciale behandeling waardoor bacteriën zich niet kunnen vasthechten, een houten messenblok met drie messen, een afdruipbakje in roestvrijstaal en een extra droogrekje voor servies. In de zogenaamde nachtmodus zitten deze accessoires veilig, hygiënisch en onzichtbaar opgeborgen. Haal je alle accessoires uit het frame, dan krijg je een extra spoelbak. Verschillende afmetingen zijn beschikbaar.

Ook bij Blanco een groot assortiment toebehoren om het leven rondom de spoeltafel aangenamer te maken, gaande van een opvouwbaar afdruiprooster en multifunctionele inzetbakjes over snijplanken en zeepdispensers tot afvalsystemen die een praktische organisatie van de onderkast garanderen.

Zowel Blanco als Franke zijn uiteraard ook producent van de spoeltafel zelf. Andere fabrikanten, zoals bijvoorbeeld het Duitse Naber, maken dan weer van de ontwikkeling van handige accessoires en afvalsorteersystemen hun core business.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details