Rijkgevuld aan nieuwigheden met een bijzondere nadruk op duurzaamheid en energie. Tijdens de jaarlijkse voorstelling van Batibouw, de vakbeurs voor bouwers en verbouwers, weerklonken duidelijke deze belangrijke trends. “Want Batibouw wil de referentie blijven qua (algemeen) bouwnieuws en worden qua energieverbruik, duurzame woningen en nieuwe technologieën die daarmee verbonden zijn”, aldus Frédéric Devos, directeur Batibouw.
We horen en schrijven er de laatste tijd een pak minder over, toch heeft de gezondheidscrisis die we de afgelopen jaren beleefden nog steeds een impact op onze dagelijkse bezigheden. Productieketens lagen (tijdelijk) stil waardoor de beschikbaarheid van bepaalde grondstoffen en/of materialen onder druk kwam te staan. Voeg daarbij aansluitend de oorlog in Oekraïne, een conflict waarvan we het einde nog niet in zicht hebben, en je weet meteen dat er extra uitdagingen op onze planken liggen. De stookolieprijzen staan/stonden hoog, de prijzen van gas en elektriciteit swingen nog steeds de pan uit en de hierboven genoemde gelimiteerde beschikbaarheid van grondstoffen doet de prijzen ervan uiteraard ook geen deugd. Het budget van (kandidaat-)bouwers en -verbouwers staat immens onder druk.
De ideale plek om op een relatief beperkte oppervlakte een heel pak nuttige informatie te verzamelen, is wel een vakbeurs. De organisatie van Batibouw houdt bovendien steeds de vinger aan de trendpols van de bouwsector en ontwikkelde voor de editie 2022 een hele Batibouw Experience, een concept dat ook in 2023 zal worden ingesteld. “Dit zijn inspiratiezones waar installaties, producten, nieuwe trends en technologieën op een educatieve manier worden voorgesteld”, klinkt het. “Zo krijgen de bezoekers een brede waaier aangeboden van alles wat in aanmerking kan komen voor hun projecten, of nu gaat om renovatie of nieuwbouw. Batibouw Experience zal vijf inspiratiezones tellen, verspreid over de patio en enkele Paleizen.”
Twee van de inspiratiezones bevinden zich in Paleis 5: Batibouw Academy en Matchmaking Zone. De Academy Zone bestaat uit een atrium voor ongeveer 120 mensen en twee workshopruimtes waar lezingen, productdemo’s en interactieve workshops georganiseerd worden. De Matchmaking Zone brengt experten, professionals en consultants samen met kandidaat-bouwers en -verbouwers rond specifieke thema’s. Deze sessies duren ongeveer een uur en zijn een-op-een, dit betekent dat het echt kan gaan over het specifieke project van de bezoekers. Meer zelfs, over één specifiek onderdeel van een specifiek project kan samen met de professional gekeken worden naar verschillende mogelijkheden of een oplossing worden uitgewerkt. In Paleis 7 richt Fisa de inspiratiezone Energy Solutions in terwijl in Paleis 11, traditioneel het Keukenpaleis, een Kitchen Xperience Zone zal pronken. Tot slot is er de Flex Living inspiratiezone in de patio, een zone die een blik werpt in de (nabije) toekomst en enkele mogelijke toekomstige woonconcepten zal belichten.
De bekende schildpad die het logo van Batibouw vormt, kleurde de voorbije jaren al wat groener. Elke editie opnieuw bekeken de organisatoren namelijk hoe de ecologische voetafdruk binnen de perken kon blijven. Met de editie van 2023 gaat Fisa, de organisator van Batibouw, nog een stap verder. “Als beursorganisatoren hebben wij ook onze verantwoordelijkheid”, aldus Frédéric François, CEO van Fisa. “We gaan deze ook totaal niet uit de weg. We tonen niet alleen duurzame oplossingen, we organiseren de beurs op zo’n manier dat onze schildpad overwegend tot helemaal groen zal kleuren. Zo zijn we ondertussen ingeschreven in het Net Zero Carbon Events-programma en verminderen we volgens dit plan het gebruik van materialen voor eenmalig gebruik. We verminderen eveneens de verwarming en de verlichting van de beurshallen en beperken bovendien de duur van de beurs tot zes dagen, een strategische keuze. Exposanten die een stand duurzaam bouwen worden daarvoor beloond.”
De vermindering van het aantal beursdagen is meteen de grootste verandering die Fisa aankondigt wat betreft Batibouw. Er wordt afgestapt van de traditionele elf dagen (met twee weekends) en overgegaan naar zes dagen (met één weekend). Die verandering komt er als grootste concrete maatregel om het energieverbruik te verminderen. Tegelijkertijd zullen tijdens deze zes dagen de verwarming en de verlichting nauwlettend in de gaten worden gehouden en sowieso minder hoog staan (verwarming) en minder opvallend aanwezig zijn (verlichting). “We richten een speciale zone in om onze bezoekers bij te staan om de juiste beslissingen te nemen rond energie-efficiëntie”, verklaart Fisa. “Het spreekt dan ook voor zich dat we zelf de nodige ingrepen doen.” Een bijkomende verandering ten opzichte van de edities pre-corona is de beperking van het aantal Paleizen. Batibouw vult niet langer heel Brussels Expo maar wel de Paleizen 5, 6, 7, 8, 9, 11 en de patio. “Overal staat inspiratie centraal”, bevestigt Fisa.
Van dinsdag 14 maart tot en met zondag 19 maart 2023 is het weer zover, dan openen de deuren van de genoemde Paleizen weer voor de bezoekers van Batibouw. Vanaf 10 uur zijn kandidaat-bouwers en -verbouwers meer dan welkom, om 19 uur sluiten de deuren weer. Traditioneel zijn er twee nocturnes en dat is ook zo bij deze kortere editie. Donderdag 16 en vrijdag 17 maart 2023 blijven de deuren dan ook open (figuurlijk, niet letterlijk, energie-efficiëntie weet je wel) tot
21 uur.