NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Architecturale toppers die afzuiging en verlichting verenigen
Meester in camouflage: Illusion.

Architecturale toppers die afzuiging en verlichting verenigen

Plafonddampkappen zijn en blijven een populaire keuze in heel wat huishoudens. Je hebt er die prominent in beeld zijn en mede door hun opvallende vormgeving de keuken opluisteren, je hebt er die heel discreet in het plafond verdwijnen en daar hun topprestaties leveren. En wat dan met de ingebouwde verlichting die eveneens een glansrol kan opeisen?

De keuken als aparte ruimte behoort meer en meer tot het verleden. Keukens en leefruimtes smelten samen tot een geheel en dan gaat de keuze voor de dampkap al snel naar een toestel dat je niet ziet maar wel goed zijn werk doet. Kookvelden met geïntegreerde afzuiging zijn dan een mogelijke optie maar ook de plafondunits die naadloos opgaan in de oppervlakken waarop ze worden gemonteerd blijken een populaire keuze. En dat is de Italiaanse producent van dampkappen en kookvelden met geïntegreerde afzuiging ELICA niet ontgaan. Met Illusion, Skydome en Lullaby beschikken ze over drie toppers die, naast de sterke afzuigkwaliteiten, ook hun steentje bijdragen aan een aangename lichtsituatie in de keuken.

Lullaby zweeft als het ware in de lucht.

Lang leve licht

Eerst en vooral is de keuken een werkplek waar meerdere keren per dag een maaltijd wordt bereid. Vandaag fungeert de keuken ook als ontvangstruimte voor vrienden en familie, als gespreksruimte waar de dag wordt overlopen en ook als een soort home office voor zij die geen aparte ruimte beschikbaar hebben. Door ledverlichting te integreren in de plafonddampkappen speelt ELICA in op deze veranderende lichtwensen. “Licht speelt een fundamentele rol binnen het architectonische ontwerp van onze plafondunits”, aldus ELICA. “Geen extraatje dus, wel een wezenlijk deel van de toestellen.”

Krachtpatser in het plafond

Illusion is de meester in de camouflage. Deze plafonddampkap kan namelijk worden bekleed met een gipsplaat waardoor het geheel perfect opgaat in de afwerking van het plafond. “Kies je dezelfde afwerking, dan is enkel de rand van Illusion zichtbaar”, klinkt het bij ELICA. “Twee ledstrips van 14W geven voldoende licht om de taak eronder goed uit te voeren. Met de Dim Light-functie kan de lichtsterkte worden aangepast aan de behoefte van het moment. Zo zet je ze maximaal tijdens het koken of gedimd tijdens het tafelen. Met de Tune White-functie kies je de lichtkleur.”

Skydome lijkt sterk op een helder dakraam, maar is uiteraard een architectonische dampkap die door het ledlichtpaneel van 28W een gelijkmatige lichtspreiding geeft. “De integratie van de geavanceerde verlichtingsfunctie in deze toestellen nam onze aandacht niet weg van de kwaliteit van de afzuiging”, benadrukt ELICA. “Deze blijft performant, efficiënt en geluidsarm. Meer zelfs, vanaf januari 2023 worden Illusion en Skydome verrijkt met de Airmatic-functie die automatisch de hele dag lang instaat voor de lucht in huis. En met ELICA Connect, de wifi-connectiviteit, maken we een makkelijke en veelzijdige interactie mogelijk via de ELICA app, voice assistant of een directe verbinding met de smartphone.”

Skydome lijkt sterk op een helder dakraam.

Onopvallend zweven

Lullaby lijkt in de lucht te zweven. Het afzuigsysteem zit dusdanig gepositioneerd dat het niet zichtbaar is maar wel een sterke, efficiënte en stille afzuiging aflevert. Het grote, volledig verlichte ledpaneel in het midden van het apparaat staat letterlijk en figuurlijk centraal in het ontwerp. Lullaby komt in twee afwerkingen: oude eik, ontworpen om warmte te brengen, of zacht aanvoelend wit gelakt hout. Op de bijgevoegde vlakken zijn secundaire verlichtingspunten mogelijk. De keuze bestaat dan uit door ELICA ontworpen armaturen of naargelang de smaak van de gebruiker. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details