NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Waterontharders to the rescue
Niemand wil doffe glazen door kalkaanslag.

Waterontharders to the rescue

We komen dagelijks in contact met water en ook bij allerlei dagelijkse handelingen is water van de partij. Maar wat bij jou uit de kraan stroomt, is anders dan bij mij. Uiteraard is het allemaal water, maar de concentratie van metaalionen, bicarbonaten en sulfaten verschilt van regio tot regio. En dat heeft zo zijn effect op het eventueel optreden van kalkaanslag.

De waterhardheid is een factor waarmee elk gezin rekening moet houden. Dat is de term voor de concentratie van alle bestanddelen van water. De hardheid van het water is recht evenredig met de hoeveelheid metaalionen in het water, en dan vooral de hoeveelheid calcium en magnesium. Hoe meer calcium en magnesium in het water, hoe harder het water en dat vergroot de kans op kalkaanslag. Dat gebeurt bij opwarming van hard water en die aanslag blijft overal achter: in de waterkoker, de vaatwasser, de wasmachine en andere huishoudelijke apparaten. Ook voor het houden van vissen in een aquarium is de kennis van waterhardheid van belang.

De Vlaamse Milieumaatschappij brengt de kwaliteit van het openbaar waternetwerk duidelijk in kaart. (Foto: VMM)

Kalk is de vijand

Kalkaanslag in je toestellen wil je koste wat het kost vermijden. Want zeg nu zelf, wie wil er graag kalkafzetting op leidingen, kranen, douchemuren, je douchekop, glazen uit de vaatwasser en ga zo maar door. Het water dat bij je binnenkomt, kan je niet kiezen. Dus daar wat aan veranderen kan (helaas) niet. En elke keer opnieuw een reiniging extra doen om je spullen van de kalkaanslag te verlossen, dat ziet niemand echt zitten. Gelukkig zijn er waterverzachters of waterontharders. Deze toestellen verminderen de hardheid van water en verhinderen dus dat kalkaanslag optreedt. Let wel, calcium en magnesium zijn twee stoffen die niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Integendeel, we hebben ze zelfs nodig. Die storende kalkafzetting willen we wel vermijden.

Nodig of niet?

Is een waterontharder echt nodig? In principe kiest iedereen zelf of hij of zij zo’n waterontharder wenst te installeren. De Vlaamse Milieumaatschappij volgt de kwaliteit in het openbaar waternetwerk nauwgezet op en op hun website vinden we dan ook een kaart met duidelijke cijfers van de waterhardheid. Mooi opgedeeld in verschillende kleuren vind je meteen over welke waterhardheid we spreken in welke regio. Maar nergens, niet op hun website of elders, lezen we een aanduiding vanaf wanneer het ‘nodig’ is. We weten wel dat hard tot zeer hard water, boven de 30°F, kan leiden tot comfortproblemen, zoals een hoger energieverbruik door de kalkafzetting, verstopte kranen of leidingen of verlies van energierendement.

Misschien wel het meest gekende beeld van kalkaanslag bij een wasmachine.

Voordelen

De waterontharder wisselt de calcium- en magnesiumionen die de kalkaanslag veroorzaken met natriumionen. Weg kalk en dit zorgt voor een sneeuwbaleffect aan gunstige gevolgen. We sommen ze snel even op: leidingen slibben minder dicht, het rendement van je verwarmingssysteem gaat erop vooruit, je hebt minder detergenten en zeep nodig, de toestellen gaan langer mee en het is beter voor huid en haar.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?