NLFR

Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Pionier in automatisch aansturen van machines

Pionier in automatisch aansturen van machines

In 1987 was het ongezien en geheel nieuw. Vandaag is het gemeengoed. We hebben het over het automatisch aansturen van allerlei machines via een computerprogramma. Vlecad ontwikkelde een eigen softwarepakket waarmee het één van de eerste bedrijven in België werd die de automatische aansturing van machines mogelijk maakte.

Vlecad werd in 1987 opgericht door twee vennoten, Jos Vliegen en Jacques Leen. Met de ervaring uit een vorige carrière stortten ze zich op de automatisering van machines en ontwikkelden ze een CAM-module om het machinepark van meubelbouwers aan te sturen. Deze CAM-module sloot aan op de bestaande software CADKey. Vandaag staat Lars Vliegen, de zoon van oprichter Jos Vliegen, aan het roer van het bedrijf.

Vlecad

Lars Vliegen van Vlecad: “Alle machines kunnen door onze software worden aangestuurd.” (Beeld: Studio Vision)

Korpus
De oorspronkelijke software richtte zich op massieve meubels die toen gangbaar waren. “Plaatmateriaal kwam echter meer en meer in opmars waardoor de massieve meubels minder succes hadden”, herinnert Vliegen zich. “Al snel beslisten we om specifiek voor deze toepassingen een pakket te ontwikkelen. Een eigen programma om maatkasten te tekenen en alle machines die nodig zijn om deze te produceren aan te sturen. Korpus was geboren. Deze CAD-CAM software bouwden we volledig van nul op, dat betekent inclusief de initiële broncode. Korpus biedt ontwerpers een eindeloze creativiteit binnen wat constructief en technisch mogelijk is.” Programmeurs van Vlecad werken dagelijks aan de verdere ontwikkeling van Korpus. Zo werd met AutoFIT een zaagoptimalisatie toegevoegd die het rendement verhoogt en het houtafval drastisch laat dalen. Ook nieuwe types en merken van machines voor connectie en aansturing worden op regelmatige basis toegevoegd.

Industrie 4.0
In de loop van 2018 verhuisde Vlecad naar gloednieuwe bedrijfsgebouwen in Bree. Het voorzag ook voldoende ruimte om opleidingen te kunnen geven. “We denken voortdurend na over wat de toekomst ons brengt”, aldus Vliegen. “Iedereen spreekt over Industrie 4.0 en de intrede van Internet of Things. Apparaten en machines die met elkaar communiceren. Een groot deel van onze lezingen zullen hierover gaan. Zijn onze klanten, van grote bedrijven tot kleine schrijnwerkerijen, klaar voor deze toekomst? Want iedereen heeft er baat bij. We onderstrepen dat onze software al jaren doet wat Industrie 4.0 inhoudt. Dankzij onze software communiceren verschillende departementen en machines automatisch met elkaar en verloopt een heel proces volledig zonder dat er handelingen van werknemers nodig zijn. We denken eveneens na om met onze lezingen on-the-road te gaan.”

Vlecad

Het tekenprogramma Korpus biedt heel wat mogelijkheden voor 3D-rendering en virtual reality. (Beeld: Studio Vision)

Ambitieuze plannen
In oktober nam Vlecad deel aan Prowood, een driejaarlijkse vakbeurs voor de houtverwerkende nijverheid en aanverwante sectoren. Vliegen: “Deze editie was fantastisch. Elke dag een geïnteresseerd publiek van ’s morgens tot ’s avonds. Het viel ons op dat veel bezoekers werden doorverwezen door collega’s of kennissen die onze software reeds gebruiken. Het staat nu al vast dat we binnen drie jaar opnieuw deelnemen.” Daarnaast is Vlecad op zoek naar geschikt personeel om het bestaande team te versterken: een software coach die de hierboven genoemde opleidingen en lezingen kan verzorgen, software developers en een vertegenwoordiger voor Vlaanderen. “We denken voorzichtig na om onze activiteiten in 2019 uit te breiden naar Nederland”, besluit een ambitieuze Vliegen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?