Je hebt de toestellen, het werkblad, de spoelbak en de kraan gekozen. Maar daar blijft het niet bij. Want een keuken betekent leven en werken, en vooral ook spullen die moeten opgeborgen worden in die gekozen kasten. Ook daar bestaan een pak handige systemen voor die het gebruikers zo makkelijk mogelijk maken. Gelukkig maar.
Een ordelijke keuken, dat willen we allemaal. Zelfs al zijn het allemaal keukenbenodigdheden en -accessoires, toch zoeken we er een geschikt plekje voor zodat het toch maar niet in het zicht zou staan. Dat verklaart wellicht de populariteit van de bijkeuken waar het allemaal wat meer chaos mag zijn. Daar nodig je namelijk niet meteen mensen uit om een aperitiefje te komen nuttigen. Maar wie die mogelijkheid niet heeft en toch wat orde wil scheppen in de (soms georganiseerde) chaos moet dus zijn beschikbare kastruimte op zijn efficiëntst benutten. Gelukkig zijn er oplossingen voor elke type kast of lade zodat alle potten en pannen, bestek, andere snufjes maar ook afvalbakjes en voorraaddozen hun plekje vinden. Liefst van al met ultieme flexibiliteit zodat ieder voor zich een efficiënte flow kan creëren.
De kolomkast is natuurlijk de voornaamste kast waar veel spulletjes in terechtkomen. Met tal van verstelbare legplanken kom je al een eind om grotere en kleinere toestellen, accessoires en ander keukengerei in de kolomkast op te bergen. Maar de kans bestaat natuurlijk dat het ene wat meer naar de voorgrond komt of vaker gebruikt wordt en op die manier andere zaken naar de achtergrond verdwijnen. Letterlijk dan. Een oplossing die zowel orde schept als ergonomisch is: een uittreksysteem waarin je nog met onderverdelingen kan werken. Vanop de begane grond zie je meteen wat er allemaal op welke etage van het systeem zijn plekje heeft gekregen. Meer zelfs, het opruimwerk wordt een pak makkelijker want je ziet meteen waar het naartoe moet.
Ook de lades zijn wel eens een bron van ergernis wanneer je niet kan vinden wat je nodig hebt. Al zijn de lades misschien wat kleiner, toch krijg je er best veel spullen in verstopt. Ook hier komen de fabrikanten ons ter hulp met flexibele lade-indelingen die bovendien mooi afgewerkt worden in tal van trendy kleuren en materialen. Natuurlijk blijft een grote verantwoordelijkheid voor orde of wanorde weggelegd voor de gebruiker die de discipline moet hebben om de indeling te blijven gebruiken zoals oorspronkelijk voorzien. Ook het onnodig lang bijhouden van materiaal dat eigenlijk niet meer nodig is, kan wel eens een doorn in het oog worden. De lade-indelingen brengen wel orde in de lades en voorkomen op die manier langdurige zoektochten en stijgende bloeddruk.
Wie een keuken met een hoek heeft, kent de situatie wel: wat doe je nu in hemelsnaam met die ruimte in de hoek onder het werkblad? Want dat is wel kastruimte, alleen is die zo moeilijk bereikbaar en dus vaak een vergeten plekje. Wie geen uittreksysteem installeert, gebruikt dat vergeten hoekje voor die spullen die eigenlijk nooit nodig zijn of plaatst er misschien een vuilbakje. Al zijn daar ook wel handige opbergsystemen voor. Maar de oplossing is dus eigenlijk al genoemd. Met een ergonomisch en handig uittreksysteem bekom je extra opbergruimte die wel handig is. Je trekt simpelweg de gewenste legplank naar buiten om de spullen te pakken of terug te zetten. Uiteraard zijn er nog liftsystemen mogelijk waarbij het hoekgedeelte van het werkblad naar boven komt om zo wat spullen te pakken. Kortom, de hoek is geen overbodige of onbruikbare ruimte.