De Belgische textiel-, hout- en meubelindustrie voelt heel fel de exploderende energieprijzen en grondstoffenkosten. Bovendien is er ook de automatische indexering van de lonen die gekoppeld is aan en op hol geslagen inflatie wat dan weer de loonkostencompetitiviteit doet verslechteren. “Hoog tijd dat onze regeringen hun verantwoordelijkheid nemen!”, klinkt het luid bij Fedustria.
Bedrijven die productielijnen stilleggen omdat ze deze niet meer rendabel kunnen doen draaien. Tot voor kort lazen we deze berichten amper of niet. Vandaag neemt het aantal jammer genoeg wel toe. “Het is toch de omgekeerde wereld dat niet produceren minder verlieslaten is dan wel produceren”, aldus Fa Quix, directeur-generaal van Fedustria, de Belgische Federatie van de Textiel-, Hout- en Meubelindustrie. “Het is zo klaar als een klontje dat we daar weer zo snel mogelijk vanaf moeten. Wij zien met Fedustria vier broodnodige ingrepen.”
Quix: “Een btw-verlaging op de energieprijzen heeft voor bedrijven geen rechtstreeks effect aangezien ze btw-plichtig zijn. Voor gezinnen is dit een goede maatregel. Het verlicht hun budget waardoor de koopkracht op peil blijft en andere uitgaven, zoals bijvoorbeeld investeringen in hun woning, niet of minder moeten worden uitgesteld. Ook heeft een btw-verlaging een matigend effect op de ontwikkeling van de inflatie. Voor bedrijven zijn andere oplossingen nodig. Daarom vragen we dringend de invoering van een tijdelijk plafond op de energieprijzen voor de industrie. Het gaat om het overleven van duizenden bedrijven uit de maakindustrie, de bron van onze welvaart. De toestand is nu erger dan tijdens de coronalockdown in de lente van 2020, die was grotendeels verteerd in de zomer van 2020.”
“De oorlog in Oekraïne duwt ons met de neus op de feiten”, gaat Quix verder. “Het strategisch belang van energieonafhankelijkheid. We zijn veel te afhankelijk van buitenlandse energieleveranciers zoals Rusland en kernenergie is de energiebron die onze energieonafhankelijkheid het beste garandeert. Die wekken we zelf op en voorziet ons altijd van massa’s betrouwbare en goedkope stroom. We zijn tevreden dat de volledige kernuitstap ongedaan is gemaakt en dat de twee jongste kerncentrales tien jaar langer open blijven. Maar waarom geen vijf in plaats van twee? In de VS wordt de levensduur van kerncentrales met 20 tot zelfs 40 jaar verlengd tot een levensduur van 80 jaar.”
Een derde ingreep die Fedustria voorstelt is de tijdelijke bevriezing van de automatische loonindexering. “De Nationale Bank berekende dat de komende twee jaar de loonkosten met minstens 10 procent zullen stijgen”, schetst Quix. “Voeg daarbij de inflatie die dubbel zo hoog is als gemiddeld in de eurozone en je ziet dat onze industrie pijlsnel aan concurrentiekracht verliest. Die loonkostenstijging kan wel eens onbetaalbaar zijn voor bedrijven die concurreren op de internationale markten wat dan weer tot productie- en jobverlies kan leiden. Fedustria vraagt al zeker drie indexsprongen om dit verlies aan loonkostencapaciteit uit te vlakken.”
Het systeem van tijdelijke werkloosheid overmacht-corona heeft veel bedrijven gered. Nu de pandemie zo goed als voorbij is, hebben bedrijven opnieuw nood aan een soepel systeem van tijdelijke werkloosheid. “De oorlog in Oekraïne, weet je wel”, aldus Quix. “De federale regering besliste al om dit te verlengen tot eind juni 2022 maar wij vrezen dat het langer nodig zal zijn en vragen dan ook een verlenging tot minstens het einde van het jaar.”